Actualitate

În 2019, peste 10 MII de cazuri noi de CANCER au fost înregistrate în Moldova

,,Din numărul total de pacienți primari identificați – 46% sunt pacienți în primul sau al doilea stadiu al bolii, respectiv, pot fi supuși unui tratament radical și au șansa de a trăi 10, 20, 30 de ani sau mai mult. 54% din cazuri sunt detectate în a treia sau a patra stadie de boală. În aceste cazuri, tratamentul depinde în mare măsură de capacitatea de reacție a organismului, dar prognosticul este mai restrâns”, a declarat Directorul Institutului Oncologic, Larisa Katrinici, în timpul cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, potrivit IPN.

Directorul Institutului Oncologic susține că, în ultimul an, toate cazurile de cancer oral au fost depistate într-un stadiu târziu. În plus, din 200 de cazuri de cancer la ficat, doar patru au fost depistate în prima sau a doua etapă a bolii.

La femei, cel mai frecvent tip de cancer este cancerul de sân. La copii, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cele asociate cu sângele. În cazul cancerului pulmonar, directorul Institutului de Oncologie spune că timpul de supraviețuire este de până la doi ani.

„Dacă înregistrăm 300 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproape 250 mor în primul an de viață, pentru că nu se poate face nimic”, a spus Larisa Katrinici. În cazul cancerului de sân, perioada de supraviețuire este de 10-15 ani, iar în cancerul de prostată, numai în 27% din cazuri, se obține supraviețuirea de cinci ani. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *