Atitudini

In apararea unui simpatizant al comunistilor

Priveam zilele acestea la „Jurnal TV” un reportaj despre un profesor de la Colegiul Politehnic din Chisinau, pe numele lui Anatol Cebanu, mare simpatizant al Partidului Comunistilor. Specialitatea Domniei sale se cheama „Bazele telecomunicatiilor”, numai ca omul pune mai multa pasiune in discutiile politice cu studentii decat in materia pe care le-o preda. Enervati de ideile nabadaiosului profesor, studentii s-au razbunat in cele din urma, recurgand la marele prieten al tinerilor, Internetul.

In imaginile filmate cu telefonul mobil si postate pe un site il vedem pe respectivul cadru didactic vorbindu-le studentilor cu o revolta vecina cu inveninarea despre cat de corupti sunt cei din AIE. La replicile studentilor despre „milioanele lui Olejka Voronin”, domnul Cebanu avanseaza cifra ametitoare de… „cinci miliarde de euro”, atata costa in opinia dansului edificiul IPTEH, unde actionar este si premierul Filat.

O colega de la „Jurnal TV” a reusit sa-l gaseasca pe buclucasul profesor si sa-i ia un interviu. Numai ca nu l-am mai recunoscut pe insul curajos din Internet. In locul lui am descoperit un batran infricosat, care nega totul, balbaindu-se ca un copil. Jurnalista a discutat si cu directorul Colegiului Politehnic, care a declarat la randul lui ca nu a vazut filmul si nu e la curent cu continutul polemicilor purtate de profesor…

Am ramas confuz dupa vizionarea reportajului. Cu toata repulsia mea fata de comunisti, mi s-a parut nelipsit de curaj gestul unui profesor de a vorbi critic despre noua guvernare intr-un auditoriu practic anticomunist. Numai ca, vazandu-l speriat in fata camerei de luat vederi, mi-a venit sa-i zic, de ce te temi, domnule, de ce nu iti aperi punctul de vedere? Acum se poate, acum nu e ca pe vremea lui Voronin!

Nu ma indoiesc ca daca, pe timpul comunistilor, un NIT ori un „M 1” ar fi realizat un reportaj asemanator despre un profesor de telecomunicatii, care la orele lui critica intr-un hal fara de hal guvernantii comunisti, omul ar fi avut necazuri. Nu stiu daca ar fi ramas fara serviciu, dar in mod sigur ar fi avut de suferit… Dar stiti ca astazi, pe timpul unei guvernari democratice, domnul Anatol Cebanu a fost dat afara?!

Daca ati crezut, ca si mine, ca directorul institutiei a lasat neobservata iesirea subalternului sau, v-ati inselat. Dintr-un reportaj realizat cu o zi mai tarziu am aflat ca profesorul Cebanu a si fost concediat. Motivatia? Una din arsenalul bolsevicilor: „Nu-si au locul in Colegiul nostru asemenea idei!…”, iata tirada pe care a rostit-o domnul director in fata camerei de luat vederi.

P. S. Stimate domnule ministru Leonid Bujor, mi se pare ca e cazul sa interveniti. Sugerati-le directorilor de institutii din subordine ca in asemenea situatii un director bun, atasat valorilor democratice, este acela care fie ii cere subalternului sa-si faca datoria profesionala fara sa se lanseze in discutii politice, fie incurajeaza dialogul si polemica civilizata. Partea cea mai proasta a acestui episod mi se pare lectia de intoleranta care le-a fost oferita tinerilor. Multi dintre ei vor crede de acum incolo ca democratia nu inseamna altceva decat sa-i dai afara din serviciu pe cei care au alte optiuni politice decat ale tale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *