Social

În aşteptarea caselor promise

Conform graficului de executare a construcţiilor, făcut public la începutul săptămânii, casele urmează a fi finalizate şi recepţionate până la 25 noiembrie. Viceministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Anatolie Zolotcov, a declarat că, până la 5 decembrie, vor fi date în exploatare aproape 600 de case. El a subliniat că, deocamdată, nu sunt întârzieri şi că materialele de construcţie necesare au fost livrate la timp.

Pe şantierele de la Cotul Morii, Nemţeni şi Obileni, unde vor fi construite 708 case, în prezent muncesc circa 1300 de persoane. Preşedintele Federaţiei patronatelor, construcţiilor, drumurilor şi producătorilor de materiale de construcţie „Condrumat”, Pavel Caba, a menţionat că au fost finalizate lucrările la peste 500 de fundaţii, structura de rezistenţă la peste 336 de case, iar la peste 150 de case se lucrează deja la acoperişuri. Pavel Caba a ţinut să sublinieze că muncitorii au fost aprovizionaţi cu toate materialele de construcţie necesare, în afară de cherestea.
Oamenii din satele afectate aşteaptă să treacă în case noi, mai ales acum când vremea s-a răcit şi o bună parte dintre sinistraţi n-au condiţii de trai pentru sezonul rece, susţine primarul de Nemţeni, Gheorghe Mardare. Totodată, el este pesimist în ceea ce priveşte respectarea termenelor stabilite pentru finisarea caselor, întrucât 39 din cele 115 case care urmează să fie construite pe şantierul de la Nemţeni până la sfârşitul lui noiembrie nici n-au fost începute. În plus, şantierul n-a fost asigurat cu cherestea şi, din această cauză, nu pot fi puse acoperişurile. În acest sens, viceministrul Zolotcov a remarcat că, până acum, au fost primite de la partea română doar 432 metri cubi de cherestea, şi că alte peste 7500 de metri cubi vor fi livrate pe şantier până la 6 noiembrie.

Cât priveşte drumurile, viceministrul Construcţiilor declară că drumurile de acces sunt executate în varianta albă în proporţie de 95%, iar drumurile din interior – în proporţie de 50%. Astfel, în urma ploilor, drumul de acces la o parte din case este impracticabil.
Preşedintele patronatelor din construcţii se arată optimist şi spune că, „până la sfârşitul lui noiembrie, trebuie să fie finisate lucrările în marea lor majoritate, poate doar la o mică parte ce va lucra până la jumătatea lui decembrie. În rest, toate lucrările trebuie să fie finisate până la sfârşitul lunii viitoare”, a declarat Pavel Caba. Acesta nu se arată îngrijorat de temperaturile joase care urmează a fi în noiembrie, subliniind că „noile tehnologii ne permit să lucrăm în interior şi la temperaturi de minus”.

Conform graficului, la 5 noiembrie vor fi date în exploatare nouă case, la 10 noiembrie – 31, la 15 noiembrie – 54, la 20 noiembrie – 61, la 25 noiembrie – 175, la 30 noiembrie – 196, iar la 5 decembrie urmează a fi date în exploatare alte 44. Pentru 34 din cele 72 de familii care au solicitat procurarea caselor, acestea fie au fost procurate, fie documentele de împroprietărire se perfectează.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *