Actualitate

In conturile primariilor fluiera vntul

Ministrul Finantelor promite ca, pana la sfarsitul lunii, banii vor ajunge in teritoriu

Zilele trecute, primarul de Drochia, Grigore Melnic, s-a certat cu responsabilii de la Directia raionala finante pentru ca acestia refuzau sa-i transfere banii necesari pe cont pentru salarizarea bugetarilor. In cele din urma, primarul ne-a spus ca problema a fost rezolvata, totusi cei de la finantele raionului l-au prevenit ca, pentru luna viitoare, Primaria Drochia nu are niciun leu pe cont. Si alti primari se plang de lipsa de mijloace financiare, desi au mai ramas doua luni pana la sfarsitul anului.

„La raion, mi-au spus ca am zero pe cont, ca nici ei nu au bani si nu-mi vor da. Cei de la raion dau vina pe Ministerul Finantelor, iar salariatii bugetari nu intra in responsabilitatea mea. Este datoria statului sa le plateasca salariile”, a spus primarul de Drochia. Grigore Melnic a mentionat ca va veni la minister sa vorbeasca despre situatia creata. Potrivit lui, la moment, Primaria Drochia are un deficit in bugetul local de 1,8 mln. lei. „Bugetele locale au fost formate in decembrie anul trecut.

Ele nu au prevazut majorarile salariilor la bugetari din 1 ianuarie, 1 aprilie si 1 septembrie. Inca din primele luni ale anului, se vedea ca bani nu vor ajunge. A trebuit sa acoperim deficitul din acumularile noastre, care nu erau destinate salarizarii, o parte – din sustinerea pentru dezvoltarea teritoriului. Dar, in septembrie am facut galagie si mi-au intors banii, pentru ca trebuia sa achitam alte plati si servicii”, explica Melnic. Primarul mai aminteste ca, la 13 aprilie, executivul fostei guvernari a cerut administratiilor locale sa-si revada bugetele si sa le reduca cu 20%. „Am redus din banii alocati la reparatiile scolilor si gradinitelor. Dar nu puteam sa las doar bani pentru salarii. Avem si noi anumite necesitati. Pana la urma, majorarile au fost platite tot din banii primariei”, a adaugat revoltat edilul.

Contactat de TIMPUL, ministrul Finantelor, Veaceslav Negruta, a dat asigurari ca, pana la sfarsitul lunii curente, va transfera banii necesari pentru salarii. „Ei vor primi toti banii necesari pentru salarizare. Daca exista niste retineri, ele sunt din cauza relatiilor dintre primarii si conducerea raionului”, a declarat ministrul. In alt context, Negruta a mentionat ca au ramas neacoperite doar majorarile de la 1 iulie si 1 septembrie, restul majorarilor au avut alocari bugetare si au fost transferate in teritoriu. Ieri, parlamentul a votat in prima lectura modificari la Legea cu privire la salarizare.

Urmeaza ca aceasta sa fie votata si in lectura finala, promulgata de presedinte si publicata in „Monitorul Oficial”, dupa care executivul va aproba metodologia de calcul. De asemenea, trebuie sa fie rectificat Bugetul pentru 2009. Ministrul a mai spus ca aceasta procedura va fi finalizata pana la sfarsitul lunii curente, astfel incat transferul sa fie facut in timp optim. Referindu-se la situatia din Drochia, Negruta a sugerat primarului sa-i scrie despre problemele sale. „Vom examina fiecare situatie in parte, pentru ca exista si cazuri in care unii primari spun ca nu au de unde achita salariile, dar au in cont cate un milion de lei. Pur si simplu, ei nu vor sa foloseasca banii acestia si asteapta ca altcineva sa le rezolve problemele”, a conchis ministrul.

„Nu e singura faradelege facuta de guvernarea comunista”

Potrivit lui Victor Parlicov, expert economic la IDIS „Viitorul”, actuala guvernare are o mostenire grea si dura. „Nu numai la Drochia exista aceasta problema, ci peste tot in republica. Inainte de alegeri, primarii au fost fortati sa plateasca salariile majorate, fara ca cineva sa se fi gandit la consecinte. Dar asta nu e singura incalcare pe care a facut-o guvernarea comunista”, considera expertul. „La noi toata economia, nu numai bugetul, a functionat in regim preelectoral”.

Expertul mai spune ca, de regula, pentru situatiile de criza exista Fondul de rezerva. Or, guvernarea comunista a cheltuit totul din acest fond inca de la inceputul anului, de multe ori pentru tot felul de „caravele”, prin decizii pe care nu le-a facut publice. „Problema mare a acestei guvernari e ca abia la sfarsitul lui noiembrie se va face rectificarea bugetului pe 2009, ceea ce trebuiau sa faca comunistii inca din februarie, cand se vedea ca bugetul n-are sa fie atins. Acum, in mod normal, ar fi trebuit sa fim in proces de planificare a bugetului pe 2010.

S-ar putea ca acesta sa fie facut in mare graba si nu este exclus ca, din cauza asta, sa mai calce in strachini”, mai considera Parlicov. Pe de alta parte, el mai afirma ca sunt semnale bune si ca trebuie sa-i intelegem si pe actualii guvernanti: executivul a inceput sa functioneze abia in octombrie si se intelege ca problemele acumulate in decursul unui an de criza nu pot fi rezolvate peste noapte; de asemenea, exista un memorandum semnat cu FMI si, pana la sfarsitul lunii, va fi transferata si prima transa.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *