Externe

În Crimeea nu mai apare niciun ziar în limba ucraineană

„Întrucât suntem o entitate publică și ne bazam activitatea numai pe informații verificate, am decis sa efectuam un studiu pentru a examina situația reală a mediului cultural din Crimeea după anexarea peninsulei de catre Rusia”, – a declarat directorul organizatiei, Alex Skorik.

Potrivit lui, studiul constă din două părți. Primul descrie situația limbilor ucraineana si tatara și accesul la presa in limba materna, a doua clarifica atitudinea locuitorilor din Crimeea fata de blocada civila a peninsulei.

Potrivit analistului Alexandr Şulga, de la Centrul de Cercetare SPHERA, majoritatea respondenților din Crimeea considera ca după anexare a fost deteriorata componenta principală a mediului cultural – limba vorbita.

„În ceea ce privește vorbitorii de limbă ucraineană, inregistram o agresiune deschisa fata de acestia și există pericolul chiar a rafuielilor fizice. A fost creat un climat psihologic care impinge limba ucraineană spre utilizare doar într-un cerc restrâns – familie și prieteni”, – a spus el.

În afara de problema utilizarii limbii ucrainene in viata cotidiana, ucraineana a a încetat să mai fie folosita ca limbă oficială, chiar dacă potrivit cu legislația internă, în Crimeea, pe picior de egalitate se afla trei limbi – rusă, ucraineană și tatara crimeeana, a spus Şulga.

Potrivit lui, autoritatile de ocupatie „încearcă să demonstreze loialitatea față de limba si cultura tătară din Crimeea”, dar şi „aici se inregistreaza o deteriorare a situației la nivel oficial si cotidian”. „În special, respondenții vorbesc despre cazuri de agresiune față de cei care vorbesc limba tătară”, – a spus cercetătorul.

Dispare si presa scrisă în limba ucraineană și tătară. „Dacă înainte de ocuparea Crimeei, 15% din presa scrisă era în limba ucraineană, acum nu mai apare niciun ziar in aceasta limba. Un singur ziar a surpavietuit în versiunea electronică” – a spus el.

În ceea ce priveste mass-media de limba tatara, dupa închiderea canalului ATR, a fost creat postul tv „Millet”, finanțat din bugetul federal şi care este un canal exclusiv de propagandă…”, – a spus expertul.

Autoritatile din Crimeea au demarat rusificarea completa a peninsulei. În special, a fost luata decizia de a nu mai forma clase cu predare in limba ucraineana în ciclul elementar. În plus, pentru studiul limbilor ucraineană și tatara în școli au fost prevăzute doar două ore pe săptămână.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *