Timpul.md

Actualitate 3 August 2021 | 13:01

În Franța a fost realizată prima inimă artificială. Aceasta a salvat viața unui om

În Franţa, a fost realizată o inimă artificială, este un eveniment ce dă speranţe multor pacienţi care se află pe listele de transplant.


La sfârșitul anului trecut, o companie franceză numită Carmat a primit aprobarea în Europa pentru prima inimă artificială completă.  Adică pentru un organ format din materiale sintetice și biologice ce este destinat implantării în bolnavii care au nevoie de transplanturi de inimă.
Cu jumătate de an mai târziu, primul pacient american, în vârstă de 39 de ani a primit una dintre aceste inimi.

Inima "artificială" cântărește aproximativ un kilogram

Dispozitivul cântărește 900 grame (aproximativ de trei ori greutatea inimii umane medii). Configurarea externă este puțin mai dificilă, pacienții vor trebui să transporte aproximativ 4 kilograme de echipament, inclusiv un controler, un sac de lichid și două baterii.
În cazul pacientului de la Spitalul Duke, inima artificială va rămâne conectată de la distanță la sistemul spitalului, astfel încât medicii s-o poată monitoriza.
La doar câteva zile după transplantul american, unul similar a avut loc în Napoli, Italia, marcând prima vânzare comercială a inimii Carmat, diferența fiind că transplantul acestui pacient a fost planificat.
În viitor, inimile artificiale vor fi folosite fie ca substitut, în timp ce pacienții așteaptă una reală, fie ca o soluție pe termen lung.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus