Cultură

In Gulag doar pentru un pumn de gru

Noi dezvaluiri ale Comisiei pentru condamnarea regimului comunist

In perioada stalinista, oamenii simpli erau condamnati la cel putin sapte ani de gulag pentru ca au furat un pumn de grau, in timp ce inalti demnitari de partid sau de stat care erau prinsi cu delapidari de zeci de mii sau chiar sute de mii de ruble erau pedepsiti doar cu excluderea din partid sau pierderea locurilor de munca. Acestea sunt noile dezvaluiri facute ieri de catre Comisia pentru condamnarea regimului comunist. Documente ce confirma aceste fapte au fost gasite in arhiva Ministerului Afacerilor Interne.

Igor Casu, vicepresedintele acestei comisii, a declarat intr-o conferinta de presa, ca in arhiva MAI au fost descoperite documente socante si despre deportarile staliniste, despre care se credea ca se stie cam totul. „In acea perioada nu au fost deportati in mare parte doar culacii, dupa cum se sustinea. Cei mai multi erau tarani saraci sau din clasa de mijloc. „Iar cat priveste componenta etnica a deportatilor, 50% erau moldoveni, de origine etnica romaneasca, majoritatea fiind fosti jandarmi ai armatei romane sau fosti angajati in diferite structuri ai armatei germane. Restul sunt ucraineni, rusi, bulgari etc. Nu vrem sa facem din acestia eroi, dar nici sa-i numim tradatori nu putem, precum i-a calificat regimul. Ceea ce este important e ca dupa 1956 au fost eliberati din asa-numitele asezari speciale, dar niciodata n-au fost reabilitati. Ei au fost lipsiti de drepturi in toata perioada sovietica: copiii lor nu puteau sa invete in institutii superioare de invatamant, sa aiba functii de raspundere etc.”, a declarat Igor Casu.

Istorici au vorbit si despre detasamentele de lichidare care au fost crate in iunie 1941 si au activat pana in 1946, ajungand la zece mii de persoane. Membrii acestora se ocupau de identificarea persoanelor indezirabile regimului care refuzau mobilizarea in armata, sa lucreze pe santiere etc. Acestia erau inchisi in lagare de concentrare sau impuscati.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *