Ultima oră

In loc de bani primim hrtii!

Situatia din jurul BC „Investprivatbank” (IPB) ramane tensionata, desi Guvernul a lansat deja prima propunere de cumparare a bancii falite, iar responsabilii de la Banca Nationala a Moldovei (BNM) sustin ca totul se afla sub control. Inca de la inceputul acestei saptamani, deponentii IPB organizeaza proteste si se declara decisi sa picheteze Guvernul si BNM pana cand isi vor restitui toti banii.

Miercuria, dupa ce s-au adunat in fata Guvernului, oamenii au mers la filialele IPB si au stat la coada pentru a putea primi un aviz prin care confirma suma obligatiunilor bancii fata de client. Avizele sunt eliberate persoanelor fizice de filialele la care si-au deschis contul de deservire. In cazul in care deponentii detin conturi la mai multe filiale ale IPB, este suficient sa se adreseze doar la una dintre ele. Daca deponentii nu sunt de acord cu sumele calculate de angajatii bancii, ei au la dispozitie 30 de zile pentru a-si trimite obiectiile corespunzatoare. „Am venit dupa bani, dar ni se dau hartii pentru a ne linisti”, exclamau deponentii care ieseau din sediul „Investprivatbank” cu avizele in mana. Unele persoane, insa, se aratau convinse ca pana la alegeri situatia lor va fi rezolvata, pentru ca „este in interesul autoritatilor sa ni se intoarca banii, altfel ei vor fi compromisi si mai mult”, spune un deponent al IPB.

BNM a retras la 19 iunie licenta IPB, motivand ca aceasta ar fi prezentat rapoarte false de activitate. Ulterior, deponentii au inceput protestele, cerand sa li se intoarca banii, iar trei persoane din administratia bancii falimentate, inclusiv directorul acesteia, au fost arestate preventiv pentru 25 de zile. Pana pe data de 26 iunie se desfasoara tenderul pentru vanzarea IPB. La momentul de fata, doar Guvernul, prin Banca de Economii, si-a declarat oficial intentia de a cumpara, in forma unui lot patrimonial unic, banca aflata in proces de lichidare.

Svetlana Conev,
stagiara la TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *