Timpul.md

Externe 17 Februarie 2016 | 19:33

În orașul ucrainean Dniprodzerjinsk a fost demontat monumentul unui revoluționar bolșevic

În centrul raionului Dniprodzerjînsk a fost astăzi demolat monumentul liderului sovietic Felix Dzerjinski.

Monumentul din bronz a fost demolat de angajații serviciilor municipale în urma unor soluții propuse de Consiliul Local în contextul legii de decomunizare, anunță hromadske.tv

Procesul de demolare a monumentului a durat în jur de patru ore în prezența unui număr mare de polițiști și mai mult de o sută de activiști.
Iurii Berejnîi, șeful departamentului de Informare Analitică a Consiliului Local a anunțat că monumentul urmează să fie instalat lângă Muzeul de Istorie a localității, unde sunt amplasate mai multe monumente ale totalitarismului.

Felix Dzerjinski a fost un revoluționar comunist, cunoscut pentru că a fost fondatorul și primul conducător al poliției politice bolșevice, CEKA, organism care avea să aibă multe alte nume de-a lungul întregii istorii a Uniunii Sovietice. Figura lui Dzerjinski a stat la baza imaginii idealizate a lucrătorului în serviciile secrete, cekist-ul.

Caracterul său cinstit și incoruptibil, combinat cu devotamentul pentru cauza comunistă, i-au adus supranumele de Felix cel de fier.
Arthur Ransome, un ziarist prezent în Rusia acelei perioade, scria despre el: „Este un fanatic al revoluției, calm, cu mintea calculată, cu o absolută încredere în propria conștiință și nerecunoscând o altă instanță superioara“.

Amintim, că recent a fost demontată cel mai mare monument al lui Lenin care se afla în regiunea Chernigov

TIMPUL.MD

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus