Interviu

In preajma zilei de nastere Mihai Ciobanu a devenit artist al poporului

In sfarsit, s-a facut dreptate. Prin decret prezidential, bunului nostru prieten, Mihai Ciobanu, solist vocal al Orchestrei de muzica populara „Folclor” al Filarmonicii Nationale „S. Lunchevici”, i-a fost conferit titlul onorific „Artist al Poporului”.

Intr-un articol semnat acum cativa ani, ziaristul si scriitorul Constantin Tanase scria ca Mihai Ciobanu merita demult acest titlu. Pentru ca, timp de opt ani, Vladimir Voronin a acordat distinctii mai multor nulitati, iar unora dintre ele le-a prins la piept si „Ordinul Republicii”.

Mihai Ciobanu, ca si Grigore Vieru, cu care a realizat impreuna cele mai frumoase piese din repertoriul sau, a avut de suferit din cauza unor neprieteni si chiar a suportat doua atacuri de cord. Dar inima lui a rezistat. Intr-un interviu, sotia sa, violonista si profesoara Valentina Ciobanu, spunea ca cea mai neagra zi din viata lui a fost 12 martie 1986, cand nu a trecut concursul de angajare, organizat de Orchestra „Folclor” a Radioteleviziunii pe atunci. Desi se prezentase foarte bine si acumulase cel mai mare numar de puncte, fiind felicitat de toti, inclusiv de unii membri ai juriului, in ultimul moment, in orchestra a fost angajat un student de-al lui Nicolae Chiosa, presedintele juriului…

Ca sa fie mai aproape de orchestra lui draga, s-a angajat in calitate de redactor la redactia muzica a Radiodifuziunii. Va imaginati, un solist cu o voce de aur ca a lui, in loc sa cante, trebuia sa care zilnic munti de benzi si sa puna pe post cantecele altor interpreti, multi de o valoare indoielnica. Mihai Ciobanu a trecut insa si peste asta, si-a asteptat clipa norocoasa si aceasta, intr-un sfarsit, a venit.

… De rand cu Mihai, prin acelasi decret, titlul „Artist al Poporului” le-a fost conferit lui Ion Dascal, dirijor al Orchestrei de muzica populara „Mugurel", Alexandru Grecu, director al Teatrului municipal „Satiricus Ion Luca Caragiale”, precum si lui Petre Neamtu, director artistic si prim-dirijor al Orchestrei de muzica populara „Folclor”.

Cand l-am felicitat pe Mihai cu aceasta ocazie, el ne-a spus urmatoarele: „Sunt mandru ca de acest titlu m-am invrednicit nu numai eu, dar si acesti doi mari dirijori, care au avut un rol important in cariera mea artistica. Ion Dascal a fost primul care m-a invitat, in 1987, intr-o orchestra profesionista – „Mugurel” -, iar Petre Neamtu, in 1989 – la „Folclor”, unde m-am calit ca interpret profesionist. Ii felicit din tot sufletul si le doresc colaborari frumoase si in continuare!”.

Maine, 20 februarie, Mihai Ciobanu implineste 57 de ani. Multi ani inainte, draga Mihai, si sa ne bucuri si de azi inainte cu melodiile tale, atat de dragi noua, tuturor!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *