Timpul.md

Actualitate 31 August 2019 | 13:14

În R. Moldova politicienii sunt pro-români numai când sunt în opoziție

Prezența sintagmei de sorginte sovietică „limba moldovenească” în articolul 13 din Constituție este cu siguanță unul dintre cele mai mari stăvilare ideologice ale românilor dintre Prut și Nistru dar și geneza marilor ezitări și oportunități ratate ale statului eșuat Republica Moldova.

Introducerea deliberată de către agrarieni în 1994 a „limbii moldovenești” în Constituție și păstrarea acestei inepții de către toate guvernările care au urmat, a fost și rămâne a fi linia roșie pentru adepții statalismului moldovenesc, care încearcă astfel să inventeze și să păstreze atribute distincte pentru Republica Moldova – cel de-al doilea stat românesc.

Chiar dacă în marea lor majoritate, Snegur, Lucinschi, Voronin, Filat, Plahotniuc și acum Dodon conștietizează pe deplin că „limba moldovenească” este o scornire sovietică, aceștia nu vor să renunțe la această redută ideologică pentru că în ordine logică, după introducerea sintagmei limba română în Constituție ar uma să discutăm temeinic și rezultativ despre apartenența la națiunea română a basarabenilor și în consecință să înfăptuim Unirea.

În 6 decembrie 2013, în urma unie sesizări pe care am scris-o împreună cu alți colegi deputați și pe care am susținut-o, Înalta Curte a constituționalizat Declarația de Independență, pe care a adus-o în preambului Contituției și a obligat Parlamentul să modifice art. 13 în vederea introducerii sintagmei limba română, ce derivă din Declrația de Independență, act superior, ca valoare juridică, Constituției.

Astfel, întru executatea adresei CC, s-a născut în 2018, inițiativa legilastivă de modificare a art. 13 din Constituție, semnată de un grup de deputați, iar în data de 1 noiembrie 2018 (în an Centenar) această propunere legislativă a fost respinsă de Parlament prin votul celor de la PD și PSRM.

Logica politică și dezideratele celor de la PSRM sunt cunoscute, dar le-am înțeles cu toții și mai profund din confesiunile lui Igor Dodon, că „PSRM primește 700 mii de dolari lunar de la Moscova pentru necesități de partid”, dar refuzul PD condus de Vladimir Plahotniuc de a vota limba română în Constituție este poate cea mai mare trădare pe acest subiect.

Astăzi, la 3 luni de la pierderea puterii, reprezentanții Partidului Democrat (care încă nu s-a destructurat cu totul) ne vorbesc mieros despre „limba română”, într-un acces de ipocrizie fără de margini, ori voturile deputaților PD în noiembrie 2018 erau necesare și suficente alături de PLDM și PL pentru ca acest nod gordian numit art. 13 din Constituție să fie tăiat.

Domnilor și doamnelor de la PD, nu vă este rușine? Nu faceți decât să confirmați că în R. Moldova politicienii sunt pro-români numai când sunt în Opoziție sau când au pierdut puterea! Ați avut posibilitatea să arătați un an întreg, în timpul CENTENARULUI, cât sunteți de români sau cât sunteți de atașați de limba română! Nu ați făcut nimic! Dimpotrivă!

Să vă fie rușine!

https://www.facebook.com/val.munteanu/posts/2397698153643784
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus