Atitudini

În răspăr: Joe Biden, o vizită ratată

Parcă ar trebui să trăim o stare de entuziasm, este un eveniment unic în istoria Moldovei, avem, în sfârşit, un motiv de mândrie naţională, al doilea om din lume ne vizitează mica noastră ţară! Este un moment de întâlnire cu istoria şi avem prilejul să demonstrăm că suntem capabili să ne ridicăm la înălţimea lui.

Cât tam-tam trebuia să se facă, ce amploare trebuiau să dobândească pregătirile pentru acest eveniment! După ce America ne-a arătat acest gest de susţinere, cât de explicită ar fi trebuit să fie satisfacţia noastră! Alianţa de la guvernare ar fi trebuit să dea dovadă de o exemplară coeziune. Pentru întreaga perioadă de pregătire şi desfăşurare a vizitei, cei trei urmau să dea la o parte neînţelegerile şi să-i vedem „ţinându-se de mâini”, vorbind la unison despre imensa semnificaţie şi marea oportunitate pe care le comportă vizita lui Biden.

Această coeziune a politicienilor ar fi trebuit să se reverbereze în societate, America urmând să devină subiectul nr. 1 al dezbaterii publice, elitele ar fi trebuit să dea tonul, societatea civilă, tinerii, savanţii, oamenii de cultură şi mass-media erau chemaţi să dea dovadă de o mobilizare fără precedent. Întâlnirea lui Biden cu cetăţenii noştri în scuarul Operei urma să constituie un apogeu al acestor energii populare, un fel de Mare Adunare Naţională, nu un miting organizat ad hoc, cum se profilează acum.

Ai impresia că parcă ne-am teme să dăm o amploare meritată evenimentului, vorbim despre el nu ştiu cum cu jumătate de voce. Nu cumva pentru a nu supăra urechea marelui vecin din Est? Eu unul habar nu am la ce să mă aştept de la un Lupu, de pildă, care Dumnezeu ştie ce-o să-i zică lui Biden, în dorinţa de a-şi repara imaginea şifonată în faţa ruşilor.

În Alianţă e ceartă, Guvernul stă să pice. Biden vine parcă mai ales de drag de Filat, nu pentru ţară. Nici Filat nu infirmă această impresie, nici ceilalţi doi colegi nu se ostenesc să se implice. Aţi citit vreo declaraţie a partidelor liberal şi democrat care ar saluta vizita istorică? Şi Lupu, şi Ghimpu stau spăsiţi de o parte, de parcă ar fi vorba de o ispravă electorală a unui concurent politic şi nu de un eveniment crucial pentru ţară. Ce să mai aşteptăm de la opoziţia comunistă?!

Se profilează, aşadar, un eveniment ca oricare altul. Se insistă pe latura de anecdotic, pe trei mii de poliţişti mobilizaţi, pe drumurile cârpite, pe capacele de canalizare sudate.

Popoarele mici sunt ca atare nu prin teritoriu sau număr de populaţie, ci prin faptul că nu ştiu să discearnă între evenimentele mari şi cele minore care li se întâmplă, toate sunt pentru ele la fel de mediocre.

Vizita lui Biden putea fi cea mai mare oportunitate geopolitică din istoria de douăzeci de ani a Moldovei independente. Dar am ratat-o.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *