Actualitate

În sezonul estival, circa 200 de persoane suferă din cauza căpuşelor

Medicii avertizează că prezenţa căpuşelor pe pielea noastră poate trece neobservată şi asta deoarece muşcăturile lor nu sunt dureroase. Totuşi, disconfortul local şi înroşirea pielii ar trebui să ne pună în gardă.

„Cel mai bine este ca pacientul să se adreseze la medic, atât pentru extragere, cât şi pentru prevenirea şi profilaxia complicaţiilor. După o muşcătură de căpuşe se transmite o patologie numită borelioza”, a menționat medicul chirurg, Alexei Muravca.

Între timp, unii specialişti susţin că extragerea căpuşei poate fi efectuată şi în condiţii casnice, numai că trebuie să se ţină cont de câteva reguli.

„Cu cât mai mult căpuşa se află ataşată de corpul uman, cu atât creşte riscul de transmitere a bolii. În cazul în care am depistat căpuşa, trebuie să luăm o pensetă şi să apucăm căpuşa cât mai aproape de capul acesteia. Cu o mişcare delicată, dar fermă, extragem căpuşa. Ulterior, locul muşcăturii îl prelucrăm cu tinctură de iod sau cu alcool etilic”, a explicat specialista din cadrul Centrului Național de Sănătate Public, Natalia Caterinciuc.

Specialiştii vin cu recomandări cum să evităm mușcăturile căpușelor. „Când mergem la plimbare în natură, trebuie să alegem locurile amenajate, să purtăm haine cu mâneca lungă, pantaloni lungi, haine de culoare deschisă. La aflarea în natură este bine să ne inspectăm corpul la fiecare 2-3 ore. Ulterior, când ajungem acasă, trebuie să inspectăm numaidecât copiii”, a spus Alexei Muravca.

Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, anual, în Republica Moldova se înregistrează în jur de 200 de cazuri de afecţiuni provocate în urma muşcăturilor de căpuşe.

sursa: hotnews.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *