Timpul.md

Actualitate 5 Octombrie 2016 | 15:34

În stânga Nistrului, ca la nebuni! Miliţia a năvălit în casele oamenilor ca să captureze revista „Человек и его права”

În stânga Nistrului, încălcarea drepturilor omului a devenit sinonim cu a fi miliţian transnistrean.

Luni, 3 octombrie, şi marţi, 4 octombrie. Sute de miliţieni transnistreni au dat buzna prin casele oamenilor, într-o amplă operaţiune de confiscare a revistei „Человек и его права”, singura publicaţie de politică și drepturile omului din regiunea transnistreană.

Potrivit Moldova.org, nu doar locuinţele oamenilor au fost luate cu asalt de caschetele cu bandă roşie, ci şi spaţiile publice, cutiile poştale şi în general orice loc unde se putea găsi câte un exemplar din această revistă.

Oraşele vizate? Tighina, Râbnița și satele din Râbnița.

Milițienii au intrat în casele oamenilor și i-au somat să le restituie revista. Unii locuitori s-au plâns pe faptul că revista le-a fost smulsă din mână în plină stradă şi miliţienii le-au interzis să mai ia contact cu această publicaţie.

Potrivit miliției, revista respectivă conținea mesaje critice la adresa liderului separatist Evgheni Șevciuk.

Redactorul revistei, Nicolai Buceațchi, susține că reprezentanții miliției au organizat o adevărată vânătoare a persoanelor care se ocupau de distribuţia revistei în regiune.

Juristul Promo-LEX, Alexandru Zubco, care monitorizează situația privind respectarea libertății de exprimare în regiune, a declarat: „Observăm că administrația de facto continuă să încalce drepturile locuitorilor la informație alternativă, admițând interferențe în viața privată a acestora, violând și domiciliul lor. Îngrijorează modul în care reprezentanții organelor de forță au acționat prin sechestrarea masivă și organizată a revistei respective, acțiuni de intimidare și descurajare. Tendința de a impune o singură opinie se amplifică, ceea ce este contrar principiilor și libertăților fundamentale”.

  infoprut.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus