Timpul.md

Politică 12 Septembrie 2017 | 07:59

În Ucraina au început manevrele multinaționale „Rapid Trident” la care participă din nou și R.Moldova

În Ucraina au început exercițiile multinaționale „Rapid Trident” la care participă și militari moldoveni, în pofida opoziției președintelui Igor Dodon, transmite europalibera.org .

Manevrele anuale "Rapid Trident" care se vor desfășura până la 23 septembrie la Yavoriv, în vestul Ucrainei, reunesc 2.500 de militari din 14 țări, majoritatea membre NATO, a precizat ministerul ucrainean al apărării. Sunt prezente Bulgaria, Canada , Estonia, Italia, Georgia, Lituania, R.Moldova, Norvegia, Polonia, România, Turcia, Ucraina, Marea Britanie și Statele Unite.

Peste câteva zile încep de vastele manevre "Zapad 2017" (Occident 2017) organizate de Rusia și care vor avea loc în Rusia și Belarusul vecin, provocând îngrijorarea țărilor baltice și a Poloniei.

Moscova a anunțat că 12.700 de militari ruși și belaruși vor lua partea la aceste exerciții de natură "strict defensivă", dar unii observatori sunt de părere că ele ar putea implica până la 100.00 de persoane. 

La „Rapid Trident 2017" participă circa 1.800 de militari din 14 ţări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Romania, Turcia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii.

Amintim că Igor Dodon le-a interzis celor 57 de militari să participe la un stagiu de pregătire în Ucraina, care se desfășoară anual începând din 1986. Șeful statului nu a aprobat participarea efectivului Armatei Naționale la acest „exercițiu multinațional” și a solicitat contramandarea pregătirilor. Însă Guvernul a deblocat această situație și a permis militarilor să participe.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus