Actualitate

In ultimele cinci luni, circa 30% din gastarbeiteri s-au intors in R. Moldova

In aceste zile, tot mai multi moldovenii disperati revin acasa din strainatate. Daca altadata ei exclamau: „O, casa, dulce casa!”, acum se uita speriati la cei dragi, nestiind cum se vor descurca pe viitor. „Circa 100 de mii de moldoveni s-au intors in R. Moldova si nu prea au o perspectiva de a reveni peste hotare. Ei spera totusi sa evadeze din nou, acceptand sa lucreze chiar pentru niste salarii mizere, numai sa nu stea acasa”, sustine Veaceslav Ionita, de la IDIS „Viitorul”. Conform estimarilor, din noiembrie pana in aprilie, numarul moldovenilor care au revenit acasa a crescut cu aproape 30%.

„Anul acesta implinesc 60 de ani. Pensia de 450 de lei care mi-a dat-o statul dupa aproape 40 de ani de munca nu-mi ajunge nici macar pentru strictul necesar. Cu acesti bani trebuia sa-mi intretin familia, caci barbatul e bolnav si nu mai poate munci. Fiica e studenta, trebuie sa platim contractul anual, gazda, mancarea etc. Nu mai puteam sa ne descurcam si, acum trei ani, am plecat in Rusia. Mi-a fost greu sa-mi gasesc ceva de lucru la varsta mea. Abia am reusit sa ma angajez ca maturatoare in or. Matisce din regiunea Moscova. Noroc ca rusilor nu le prea place sa munceasca din greu. Ce-i drept, nici de platit nu prea platesc, castigam doar 400 de dolari, dar, oricum e mai mult decat 400 lei. Anul acesta, cand m-am intors in Rusia dupa ce-mi vizitasem familia de Craciun, ni s-a spus ca din cauza crizei Sectorul de exploatare a locuintelor unde eram angajata, va fi desfiintat. Am mai stat pe acolo o luna, dar nu mi-am gasit alt serviciu. Acum sunt acasa, la Sangerei. Munca prin straini m-a imbolnavit, mi s-au umflat picioarele. Rezerve de bani nu am facut, deoarece nu am putut. Traiesc din pensia de 450 de lei”, ne-a povestit Eleonora Ciobanu din or. Sangerei.
In astfel de situatii se afla zeci, poate sute de mii de moldoveni, care pana nu demult au castigat un ban in Rusia, pe santierele de constructii, prin cofetarii, fabrici etc. Conform unui studiu al IDIS „Viitorul”, in Rusia muncesc 60% din imigrantii moldoveni. In ultimul timp, tot mai multi muncitori imigranti din Rusia se plang ca nu-si primesc salariile, sunt amenintati si abuzati de politie. Pe deasupra, ei sunt acuzati pentru situatia economica din Rusia. Si culmea e ca guvernul nu-i protejeaza in niciun fel de angajatorii lacomi si de oficialii corupti.

Criza economica le-a facut viata si mai grea

Evenimentele politice din ultimul timp i-au speriat foarte mult pe oameni. Multi se tem sa povesteasca despre viata lor de frica sa nu fie chemati pe la procuratura, ori sa fie obligati sa plateasca impozite pentru banii castigati in strainatate. „Cine v-a spus ca am fost peste hotare?”, m-a intrebat speriata Tamara Condurachi din Nisporeni. Si abia dupa minute intregi de conversatie, a acceptat sa-mi povesteasca cate ceva din experienta ei din ultimii ani. Tamara a plecat in Portugalia cu patru ani in urma, dupa ce i-a decedat sotul, lasand-o cu patru fete pe care trebuia sa le creasca singura. A platit 3000 de euro ca sa ajunga acolo. „Am plecat din Moldova cu un microbuz plin cu femei care doreau, ca si mine, sa-si schimbe viata in bine. Niste moldoveni m-au ajutat sa ma angajez ca servitoare intr-un bar din orasul Porto, al doilea mare oras din Portugalia. Evident, contra plata. Aproape un an am lucrat doar ca sa intorc datoriile si sa intretin familia de acasa. Nu castigam mult, cate 700 de euro pe luna, dar eram multumita. Acum jumatate de an, din cauza crizei, patronul a renuntat la unele afaceri in favoarea altor activitati. Noul proprietar al barului s-a temut sa ia la lucru persoane aflate ilegal in tara. Nu am mai avut unde sa lucrez, mai ales ca si acolo s-a majorat numarul somerilor. Am facut o prostie, m-am intors acasa cu gandul sa astept pana va trece criza si apoi sa revin in Portugalia. Criza nu mai trece, banii adunati se imputineaza. M-am inregistrat ca somera la Agentia pentru forta de munca. Sper sa-mi gaseasca ceva de lucru”, ne-a povestit ea. Tamara are 45 de ani.

Europa isi are propriii someri

Din cauza crizei financiare mondiale sufera toti imigrantii moldoveni care lucreaza in tarile UE. Multi dintre ei raman fara lucru sau, in cel mai bun caz, li se reduce salariul cu 20-30%. Cu toate acestea multi nu doresc sa se intoarca acasa fiindca stiu ca aici nu-i asteapta nimic bun. Acest fapt este mentionat intr-un sondaj privind migratia realizat de Centrul de investigatii sociologice si marketing „CBS-AXA”. Potrivit studiului, marea majoritate a imigrantilor accepta sa le fie redus salariul de la 1500 de euro pana la 1000 euro sau de la 800 euro pana la 500 euro, dar nu doresc sa revina in tara, deoarece chiar in aceste conditii ei au mai multe oportunitati decat in Moldova. Intoarcerea acasa este cel mai des conditionata de motive de sanatate, probleme de familie sau, in unele cazuri, de acumularea resurselor financiare pentru initierea unei afaceri. Dar si Europa se confrunta cu o rata mare a somajului. Din acest motiv europenii doresc ca muncitorii straini sa revina in tarile lor. Uniunea Europeana a decis sa ofere un ajutor de trei milioane de euro pentru ca moldovenii care se intorc din strainatate sa-si gaseasca un loc de munca acasa. Ajutorul presupune programe de informare si instruire, dar si recomandari, cum sa investeasca banii castigati in afara tarii. Proiectul va dura trei ani. Si la implementarea lui colaboreaza 12 tari membre UE.

Tot mai putin bani trimisi acasa

Din cauza salariilor tot mai mici, concetatenii nostri trimit mai putini bani acasa. Si asta in timp ce R. Moldova, avand o economie slaba, afectata de coruptie, este dependenta de banii pe care un numar mare de muncitori emigranti ii expediaza familiilor ramase in tara. Recesiunea din Occident a afectat grav economia statului nostru, care se bazeaza pe remitente. De exemplu, in primul trimestru al anului 2009, transferurile de mijloace banesti din strainatate efectuate de persoane fizice prin bancile din R. Moldova s-au redus atat fata de ultimul trimestru al anului 2008, cat si in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. In primele trei luni ale anului 2009, volumul remitentelor a constituit 227,08 milioane dolari, cu 93,59 milioane dolari mai putini fata de trimestrul I al anului 2008, si cu 170,632 milioane dolari fata de trimestru IV al anului 2009. Analiza structurii valutare arata ca moldovenii trimit tot mai putini euro si ruble rusesti.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *