Eveniment

În Ziua Marşului Unirii „Patrioţii Moldovei” şi-au dorit o duminică sângeroasă

Pentru Unire au votat 86 de membri din cei 135 de deputaţi prezenţi la şedinţa Sfatului Ţării. Trei s-au pronunţat împotrivă, iar 36 s-au abţinut.

Liderul „patrioţilor” moldoveni, Mihail Garbuz, va fi sancţionat pentru că nu şi-a respectat angajamentul şi a încălcat legea de desfăşurare a adunărilor în masă. Despre aceasta a declarat pentru TIMPUL şeful poliţiei municipale, Silviu Muşuc.

Duminică, la Chişinău a avut loc un marş al Unirii consacrat aniversării a 94-a de la Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918. Acesta a fost organizat de către Platforma „Acţiunea 2012”, la eveniment participând circa 4000 de oameni.

Deşi era o demonstraţie paşnică, în faţa magazinului „Gemeni” din preajma Primăriei, ea a fost blocată de către reprezentanţii Partidului „Patrioţii Moldovei”, care până atunci protestaseră împotriva Marşului Unirii lângă Arcul de Triumf. „Noi ne apărăm ţara!”, „Nu expansiunii române!”, strigau ei, în timp ce unionişti scandau „Basarabia e România!”.


Foto: Ramin Mazur

„Patrioţii Moldovei” au pus în mişcare tuburile de metal pe care le aveau ascunse şi hampele steagurilor, lovind în demonstranţii paşnici. Cu o lovitură s-a ales şi fotoreporterul nostru, Ramin Mazur, iar Ana Copiimulţi, o participantă la marş, a fost îmbrâncită şi i s-a smuls panglica tricoloră de la gât. Mai mulţi manifestanţi s-au pomenit loviţi fără temei. Un poliţist a fost traumatizat, iar două uniforme de poliţie au fost rupte. Încăierările puteau să se transforme într-o duminică sângeroasă, dacă poliţia nu-i împingea pe antiprotestatari spre trotuar, ca să deblocheze strada.

După ce au încins o horă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, adepţii Unirii s-au deplasat spre scuarul Operei Naţionale. La intersecţie cu strada Bănulescu-Bodoni, însă, „Patrioţii Moldovei” au încercat din nou să le blocheze calea. Dar au fost opriţi de poliţişti.
La manifestarea din scuar au luat cuvântul Vitalia Pavlicenco, preşedinta Partidului Naţional Liberal, scriitorul Nicolae Dabija, reprezentantul „Acţiunii 2012”, George Simion, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război-1992, Anatol Caraman ş.a. Ei au vorbit despre semnificaţia Unirii de la 1918. Ziua s-a încheiat cu un concert susţinut de Maria Sarabaş, Maria Iliuţ, Larisa Ungureanu şi formaţia „Ştefan Vodă” condusă de Tudor Ungureanu.


Foto: Ramin Mazur

Vitalia Pavlicenco, preşedinta Partidului Naţional Liberal
„Poliţia a trebuit să-i împingă pe antiunionişti spre locul unde a fost autorizată acţiunea lor şi Marşul Unirii să-şi continue drumul pe traseul autorizat. Consider că a fost o acţiune obstrucţionistă împotriva Marşului Unirii cu implicarea decidenţilor de la primărie, a partidului care conduce primăria, a partidului căruia i-a revenit Ministerul de Interne, care împreună cu opoziţia prorusă a pus la cale această diversiune”.

 Mihail Garbuz, liderul „Patrioţilor Moldovei”
„Aceasta e democraţia – unii au o părere, alţii – altă părere, care vin în contradicţie una cu alta. Ne-am deplasat de la locul acţiunii noastre pentru a bloca traseul unioniştilor. Noi suntem acasă şi avem dreptul să ne apărăm ţara. Vinovat e viceministrul de Interne, Iu. Cheptănaru, care s-a postat în faţa unioniştilor şi i-a îndemnat să meargă înainte. El putea să ducă la vărsare de sânge. Miercuri, la o conferinţă de presă, noi vom demonstra cine a început bătaia şi cine a rupt drapelele moldoveneşti. Prima a început coloana românească”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *