Actualitate

Încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru Dorin Chirtoacă

Totodată, instanţa a respins cererea avocaţilor de a suspenda examinarea dosarului până după referendumul de revocare din 19 noiembrie și eliberarea edilului pentru a putea să se pregătească de plebiscit, transmite IPN.

După ședinţă, Tatiana Iovu, avocata primarului, a declarat presei că decizia de a-l menține în arest pe Dorin Chirtoacă, care este subiect electoral și beneficiază de toate drepturile prevăzute de Codul Electoral, este ilegală. Avocata a mai spus că decizia de azi urmează a fi contestată și va urma o adresare la CEDO, întrucât se încalcă drepturile Conveției europene pentru drepturile omului.

Dorinc Chirtoacă a spus că ședinţa cu noul judecător, care a preluat dosarul după ce precendentul magistrat a fost avansat în funcţie, a început cu stângul. Edilul a calificat decizia de azi a ca fiind una absurdă. Cât ține de referendum, Dorin Chirtoacă a declarat că oamenii au înțeles că acesta este un moft al lui Igor Dodon și al socialiștilor, care va costa societatea câteva milioane de lei.

Procurorul Dumitru Robu a menţionat că riscurile care au fost invocate în demersurile anterioare, prin care s-a solicitat aplicarea măsurii preventive, și-au păstrat actualitatea. Printre acestea se numără riscul influențării martorilor în proces și determinarea acestora de a-și schimba declarațiile, riscul eschivării de la instanța de judecată etc.

Dorin Chirtoacă a fost reținut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află și în prezent. Edilul este învinuit de corupere pasivă, acceptarea și primirea, prin mijlocitor, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini și a grăbi îndeplinirea unei acțiuni. De asemenea, primarul capitalei este învinuit că a comis și infracțiunea de trafic de influență. Pe 21 iulie procurorii au expediat dosarul de învinuire în instanța de judecată. Acum o lună primarului suspendat i-a fost înaintată învinuirea într-un nou dosar penal, în care este suspectat de depăşirea atribuțiilor de serviciu și că ar fi prejudiciat bugetul capitalei cu peste 66 de milioane de lei. În ambele cazuri, Dorin Chirtoacă pledează nevinovat. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *