Timpul.md

Actualitate 10 Iunie 2016 | 15:26

Începând cu 1 iulie Franța aderă la Centrul Comun de Vize din Chișinău

Începând cu data de 1 iulie 2016 Republica Franceza va adera către Centrul Comun de Vize pe lângă Ambasada Ungariei. Anunţul a fost făcut astăzi de către ambasadorul Ungariei la Chișinău, Mátyás Szilágyi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, la Centrul Comun de Vize, cetățenii moldoveni care nu dețin pașapoarte biometrice vor putea obține viză de călătorie de scurtă durată în Franța.

„Modificarea se bazează pe cooperarea dintre ţările din spaţiul Schengen şi este vorba de eliberarea vizelor pentru scurtă şedere, iar vizele pentru reşedinţă şi lungă şedere vor fi eliberate de Ambasada Franţei în Bucureşti. În parametrii tehnici nu s-au făcut modificări. Se va activa ca și pînă acum”, a afirmat șeful Secţiei Consulare a Ambasadei Franței în R. Moldova, Bernard Etinof.

Republica Franceză este cea de-a 17 țară care va fi deservită la centrul de vize. Țările reprezentate la Ambasada Ungariei sunt următoarele: Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria și Franța.

Potrivit şefului Centrului Comun de Vize la Chişinău, Gyula Levente Sass, sistemul liberalizat de vize funcţionează foarte bine în R. Moldova. „Totuşi, potrivit informaţiilor oferite de Registrul de Stat, numărul paşapoartelor biometrice se egalează cu cel al buletinelor de identitate. Astfel, persoanele care nu deţin paşapoarte biometrice pot veni la Centrul Comun de Vize. În prezent, cele mai multe cereri sînt adresate spre Grecia, Austria şi Ungaria” , a susţinut Gyula Levente Sass.

Centrul Comun de Vize a fost înființat ca proiect model al Uniunii Europene în 2007, pentru a ușura libera circulație a cetățenilor Republicii Moldova, fiind un pas spre regimul liberalizat de vize.

În 2013 s-au depus circa 18 mii de cereri pentru viză, în 2014 circa cinci mii, iar în anul 2015 circa o mie. Solicitanți sunt mai mulți din grupa persoanelor, care au acces la viza gratuită, adică pensionari, studenți, cei care se deplasează cu scop oficial, etc. Destinațiile cele mai frecventate sunt Grecia, Austria si Ungaria. Cele mai numeroase pașapoarte sunt cele moldovenești, respectiv, ucraineni și rusești.

Sursa: Politics.MD 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus