Timpul.md

Ultima oră 18 Iulie 2017 | 15:01

ÎNCOTRO? Separatiștii finanțați de Moscova anunță „crearea” unui nou stat - Malorusia cu limba de stat - MALORUSĂ și regim liberalizat de vize în UE

Șeful Republicii Populare Donețk, Alexander Zakharchenko, a anunțat, marți, crearea unui nou stat – Malorusia, scrie  10tv.md

UPDATE:  Reperezentanții Republicii Populare Lugansk  sunt împotriva constituirii noului stat. Aceștia susțin că nu au fost prezenți la Congresul de creare a Malorusiei. Declarația aparține așa-numitului „președinte al Consiliului Național din Lugansk“,  separatistul  Vladimir Degtyarenko.

„Republica Populară Lugansk nu a trimis o delegație oficială la Donețk pentru a participa la congres. Nici nu am știu despre intenția de a organiza acest eveniment, această propunere nu a fost discutată cu noi ”, a spus Degtyarenko.

În noul stat, potrivit lui Zakharchenko, vor fi introduse „fostele regiuni ale Ucrainei, cu excepția Crimeei”. „Suntem de acord ca noul stat să fie numit Malorusia, așa cum numele de Ucraina s-a discreditat“, – a explicat șeful Republicii Populare Donețk, la o întâlnire cu jurnaliștii.

„Malorusia” va fi un stat multinațional, iar limba de stat va fi limba rusă și limba MALORUSĂ, se arată în documentul de constituire. 

Inițiatorii vor să păstreze regimul fără vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii din „Malorusia”.

Potrivit șefului rebelilor, capitala noului „stat” va fi la Donețk, iar Kievul va avea rolul de „centru istoric și cultural, fără statut de capitală“. Totodata, Zaharchenko a anunțat instituirea stării de urgență în „țară“ pentru o perioadp de trei ani. Decizia de a stabili un nou guvern a fost luată de Donețk și Lugansk, în Donețk fiind deja pregătit actul constituțional corespunzător.

„Malorusia” va fi succesoarea Ucrainei. Capitala noului stat va fi Donețk, iar Kiev va fi centrul istoric și cultural, fără statutul de capitală. Drapelul național va deveni steagul lui BOGDAN Hmelnițki.

„Noi pornim de la faptul că Republica Populară Donețk, Lugansk, împreună cu Republica Populară Lugansk, sunt singurele teritorii din Ucraina, cu excepția Crimeei, în care se mai păstrează autoritatea legitimă“, – a spus Zakharchenko. Acesta a mai adăugat că Ucraina trebuie să introducă o stare de urgență timp de trei ani, „pentru evitarea haosului.“

Sursa: 10tv.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus