Timpul.md

Actualitate 14 Martie 2019 | 19:23

Independența judecătorilor este fundamentul unui stat de drept

 Un raport prezentat ieri la Chișinău de către Comisia Internațională a Juriștilor este intitulat ca un verdict dur: „Promisiunea neîndeplinită privind un sistem judecătoresc independent în Republica Moldova”. Cum se face că – așa cum se constată în raport - situația cu independența judecătorilor s-a înrăutățit mult după ani buni de reformă în domeniu? Și ce propune comisia pentru asigurarea, nu doar pe hârtie, a unei autentice independențe judiciare? O convorbire la această temă cu Nadejda Hriptievschi, experta în justiție de la Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova.

Europa Liberă: În noiembrie anul trecut Comisia Internațională a Juriștilor (ICJ) a desfășurat, în cooperare cu organizația pe care o reprezentați, o misiune în Republica Moldova pentru a-i evalua independența sistemului judecătoresc. Misiune soldată cu raportul prezentat ieri, raport care este – am putea spune – o radiografie necruțătoare a stării de lucruri în domeniu. Mai întâi, pe scurt, ce este Comisia Internațională a Judecătorilor și de ce rapoartele acesteia trebuie privite cu toată seriozitatea?

Nadejda Hriptievschi: „Comisia Internațională a Juriștilor este o organizație neguvernamentală, dar internațională și este formată din 60 de juriști iluștri; sunt judecători și avocați, să zicem magistrați, fiindcă în diferite țări au diferite denumiri, și ei se specializează pe promovarea independenței judecătorilor și a profesiei juridice, a avocaturii, de foarte mult timp.

E o organizație care include 60 de comisari, care sunt foști sau curenți judecători și avocați, și lucrează la nivel internațional, la nivel global în diferite țări. E o organizație care se specializează în acest domeniu, sunt foarte profesioniști, sunt foarte coerenți în lucrul lor, de asta și contează rapoartele pe care le fac.”

Europa Liberă: Deci au un curând greu de spus în această privință. Dacă ar fi să scoateți în evidență cele mai necruțătoare și cuprinzătoare constatări conținute în raportul respectiv, la ce v-ați referi?

Nadejda Hriptievschi: „Cred că cea mai îngrijorătoare pentru mine constatare, și aici dau să clarific că acest raport a fost scris de Comisia Internațională a Juriștilor, este raportul lor și noi doar am asigurat suportul logistic pentru această misiune. Cred că cea mai necruțătoare și îngrijorătoare concluzie se referă la cultura pe care au simțit-o ei, pe care au stabilit-o în urma misiunii și anume cultura de subordonare ierarhică pronunțată în sistemul judecătoresc și a judecătorilor la nivel individual.

Nu putem să vorbim despre un sistem judiciar independent atunci când judecătorii singuri se simt că ei sunt subordonați și se comportă într-un tip de subordonare. Cred că asta este o constatare care ne îngrijorează foarte mult și o a doua, care pe mine personal foarte mult mă îngrijorează, este frica, sentimentul de frică pe care au simțit-o delegația comisiei, frica care predomină la diferite nivele și aici vorbim despre frica judecătorilor care se tem să-și exprime liber opinia pentru ca să nu aibă anumite repercusiuni, se tem de urmăriri penale care pot fi inițiate dacă pronunță o hotărâre care nu este cumva convenabilă pentru anumite cercuri sau persoane și frica, în general, ca nu cumva să facă sau să zică ceva și asta să aibă un impact asupra carierei sale.”

Europa Liberă: Se vorbește în raport și despre mentalitatea obedientă a judecătorului moldovean față de puterea executivă și legislativă, față organele de urmărire penală. Surprinzător, valabil și pentru judecătorii tineri, care n-ar fi trebuit să fie afectați de „tradițiile” sovietice. Ce remediu vedeți pentru acest fenomen?

Nadejda Hriptievschi: „Ceea ce comisia, de fapt, a constatat e că sunt necesare mai multe măsuri, dar una dintre principalele măsuri care sunt vizibile deocamdată e modificarea modului de accedere în funcția judecătorilor și anume anularea termenului de cinci ani prin care judecătorii în RM niciodată nu au fost numiți imediat în funcție, ei tot timpul au avut diferite etape, diferiți termeni, acum a rămas doar acesta de cinci ani, dar acesta e termenul esențial de formare profesională a judecătorilor și e acel mecanism prin care îi face obedienți de la bun început, pentru că ei știu că trebuie totuși să se comporte într-un anumit mod, altfel ei ies prea mult în evidență, acesta ar fi unul.

A doua constatare, care e iarăși destul de surprinzătoare, e modul de funcționare al Consiliului Superior al magistraturii. Comisia a concluzionat că s-a transformat dintr-un mijloc de apărare a independenței judiciare într-un instrument de presiune asupra judecătorilor și asta vine atât din componența lui, cât și din modul de funcționare.

Interviul integral poate fi citit aici

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus