Timpul.md

Actualitate 18 Martie 2020 | 04:49

INFOGRAFIC /// CE NE AȘTEAPTĂ. TREI SCENARII

Vârful epidemiei va fi atins, în cel mai bun caz, în perioada 1-20 mai, cf. unei predicții publicate azi de Raportuldegarda.ro (simulările au la bază un model descris de The Lancet). Asta înseamnă peste două luni - la mijlocul perioadei fiind Paștele ortodox.

“Sunt 3 posibile scenarii, de magnitudine diferită, care pot apărea în România, în perioada următoare:

▪SCENARIUL IDEAL: Măsurile de distanțare socială stricte sunt respectate de populație, ceea ce limitează răspândirea infecției, iar presiunea pe sistemul sanitar este redusă. Vârful este estimat în perioda 1-20 mai 2020.

▪ SCENARIUL MEDIU: Măsurile de distanțare socială stricte produc efecte în limitarea transmiterii bolii, dar din diverse motive (diferite de la o țară și societate la alta și de la o perioadă la alta) transmiterea virusului este totuși intensă, dar nu depășește capacitatea sistemului de sănătate de a face față. Vârful ar putea fi în perioada 1-20 iulie 2020.

▪SCENARIUL DE RISC MAXIM: Măsurile de distanțare socială nu dau rezultate și se constată o transmitere accelerată a virusului, cu apariția de cazuri grave, care depășesc capacitatea de reacție a sistemului de sănătate. Potențialul vârf ar putea fi în perioada 1-20 iunie 2020”.

După care urmează o nouă cocoașă în această toamnă (când avem alegeri parlamentare și, posibil și locale).

Articolul integral îl puteți citi aici: [https://bit.ly/39VhQwZ]

----

Sursa: Centrul de Inovație Medicală și RaportuldeGarda.ro. Simularea se bazează metodologia unui model predictiv de evoluție a epidemiei COVID-19 descris într-un articol științific în revista The Lancet (și bazat pe un set de date colectate în China).
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus