Cultură

Inga Edu, o artistă basarabeancă, îndrăgostită de România

Din anul 2004, artista a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) România, filiala Ploieşti, iar din 2008 – și membru stagiar al UAP din R. Moldova.
Timp de două săptămâni, iubitorii artei plastice din Ploieşti au ocazia să viziteze expoziţia de pictură a artistei Inga Edu, din Chişinău, expoziţie găzduită de Galeriile de Artă din Ploieşti. Tânăra artistă basarabeancă este, de altfel, foarte cunoscută pe meleagurile prahovene, unde a deschis nu mai puţin de 30 de „personale” şi de „grup”. De asemenea, este o participantă constantă la Tabăra de pictură şi sculptură „Vasile Grigore” de la Hârsa (Prahova). Artista are la activ trei importante premii şi numeroase prezenţe la expoziţii deschise în Chişinău, Bucureşti, Florenţa şi Heviz (Ungaria), precum şi lucrări în colecţii particulare din numeroase țări.

La vernisajul expoziţiei de la Ploieşti au venit numeroşi prieteni ai artistei, printre care s-a aflat şi cunoscutul critic de artă Corneliu Ostahie, venit special de la Bucureşti pentru acest eveniment. „Inga Edu este o artistă în plină formare, care a atins deja maturitatea expresiei artistice ce o va consacra cu siguranţă atât în pictura românească, cât şi, prin extensie, în pictura moldovenească şi cea europeană. Este o pictură de foarte bună factură, racordată la tradiţiile artei plastice româneşti şi moldoveneşti, deopotrivă, ataşată însă şi de esteticile unor curente şi tendinţe europene sau globale, considerate astăzi revolute, cum ar fi impresionismul. Cele 34 de lucrări aflate în această expoziţie au ca temă toate genurile plastice ale picturii: peisajul, portretul, nudul, compoziţia… Inga Edu imprimă lucrărilor pictate în tehnica uleiului, dar, într-o măsură chiar mai mare, şi pastelurilor sale o amprentă pronunţat personală, care reuşeşte să ajungă la destinatarii săi”, constată criticul.

La rândul său, Marcel Bejgu, preşedintele filialei Prahova a UAP din România, a ţinut să remarce bucuria artiştilor ploieşteni de a o avea, din nou alături, pe colega lor venită de peste Prut: „Inga este o artistă care vine de mai multe ori pe an în Prahova, ea fiind o prezenţă consecventă la cele două saloane anuale ale filialei noastre. Chiar dacă, fizic, Inga nu este mereu aici, multe din lucrările ei sunt expuse în Galeriile noastre, precum şi în diverse saloane. De altfel, filiala noastră are contacte permanente cu artişti plastici basarabeni, ei fiind prezenţi în taberele de pictură, expoziţiile şi saloanele organizate în Prahova. De fapt, noi am luat-o înaintea politicului, realizând reunirea celor două state româneşti, prin artă”.

Extrem de emoţionată de primirea şi ospitalitatea oferite de gazde, Inga Edu a ţinut să spună: „În activitatea mea am avut prilejul să merg în numeroase ţări, unde am realizat mai multe lucrări, dar nicăieri nu m-am simţit mai bine ca în România, adevărata mea patrie. Dintre toate frumuseţile României, am ales însă Prahova, unde mă simt ca acasă, fie că sunt la Ploieşti, printre aceşti colegi minunaţi, fie la Valea Doftanei, Hârsa, Breaza, Buşteni –, locuri superbe unde am creat cele mai multe dintre lucrările mele, prezente şi în această expoziţie. Iubesc Prahova, îi iubesc pe toţi românii din aceste locuri!”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *