Timpul.md

Social 14 Ianuarie 2013 | 08:40

Inima copilului care luptă să bată și mâine

De la naștere suferă de o boală gravă, care îi face pulsul tot mai rar 

În curând, Daniel Badan va împlini doi ani. Este un copil energic și plin de viață. Cu toate că este încă mic, are multe cărți cu povești pe care le răsfoiește cu interes, iar cu puțin timp în urmă a început să vorbească și deja cunoaște foarte multe. Chiar dacă pare un băiețel obișnuit, Daniel are o maladie foarte gravă la inimă. Afecțiunea de care suferă micuțul l-a făcut să se obișnuiască cu saloanele spitalelor, iar medicii au devenit pentru el ca membrii familiei. 
 
Până acum, băiețelul a fost operat de două ori, la Kiev și în Israel. Cu toate acestea, Daniel mai are nevoie de încă două intervenții chirurgicale. Una la vârsta de trei ani, iar cealaltă la 14-15 ani.

Calvarul prin care trece de aproape doi ani

Când vede pe cineva necunoscut, Daniel este foarte interesat. Se apropie încetișor, studiază persoana, apoi fuge și se ascunde după perdea și râde zgomotos.

„Acum se rușinează un pic, dar să vedeți peste câteva clipe cum se acomodează și vă invită la dans. Îi place să danseze, toată ziua mă roagă să-i pun cântecele preferate”, spune zâmbind Alexandra Badan, mama băiatului.

Cu toate că veselia domină în casă, Alexandra începe a relata printre lacrimi povestea tristă pe care o trăiește de aproape doi ani de zile. Încă înainte de a se naște, Daniel a fost diagnosticat cu o maladie rar întâlnită și care poate avea consecințe grave în viitor.

„La spital mi-au spus că băiatul are transpoziția vaselor magistrale cu defect de sept ventricular. Atunci, nu prea am înțeles ce înseamnă asta, mai apoi, medicul mi-a explicat că aortele sunt încrucișate și din această cauză sângele nu se poate oxigena. Chiar în primele zile după naștere, am mers la Kiev. Când am ajuns la spitalul de acolo, medicii mi-au spus că nu-i pot face operația propriu-zisă pentru că este prea mic, astfel, operația a fost împărțită în câteva etape”, își aduce aminte mama băiatului.

A vândut casa pentru sănătatea fiului

Prima intervenție a costat cinci mii de euro și a fost sponsorizată de către Ministerul Sănătății. După aceasta, a urmat o perioadă de reabilitare, iar timp de un an Alexandra împreună cu Daniel mergeau pentru consultație în fiecare lună la Kiev. Pentru următoarea operație, mult mai complicată, au vândut casa din Sipoteni, r-nul Călărași, și au mers la un spital din Israel.

„Înainte de a pleca în Israel, am apelat la mai multe instituții media, dar nu am reușit să strângem suma necesară. A fost un moment când ne gândeam cu soțul să vindem un rinichi. Eram puțin debusolați, nu știam ce să facem, până la urmă ne-am decis să vindem casa. Suntem tineri, poate vom mai avea vreodată posibilitatea să ne construim colțișorul nostru”, spune mama copilului.


Daniel alături de mama sa Alexandra Badan

Operația a trecut cu succes, cu toate că medicul chirurg le-a spus părinților că a fost a treia operație după complicație din toată cariera lui. Tânăra mamă își aduce aminte că medicii de acolo au rămas surprinși de energia și optimismul lui Daniel, deoarece copiii care suferă de această maladie sunt mult mai liniștiți.

Salariul soțului - doar pentru medicamente și chirie

De profesie Alexandra este vânzătoare, iar soțul ei Vasile, taximetrist. Salariul soțului le ajunge doar pentru medicamentele băiețelului și chiria pe care trebuie să o plătească lunar. Deoarece e necesar să-l supravegheze pe Daniel tot timpul, tânăra mamă spune că nu se poate angaja în câmpul muncii.

„Daniel are nevoie de o îngrijire specială, pentru că problemele de sănătate îl fac mai sensibil față de ceilalți copii. Trebuie să am grijă ca nu cumva să se lovească sau să plângă, deoarece ar putea să-i afecteze inima. Stau mereu alături de el”, povestește cu tristețe femeia.
Daniel este pasionat de mașini și cărți. Poate să stea câte o jumătate de zi să răsfoiască cărțile cu povești și să-i spună mamei pe rând toate personajele de acolo. Chiar dacă este micuț, știe cum se numește, câți ani are și cum îi cheamă pe părinții lui.
„Știți, este un băiat foarte ambițios și încăpățânat. Mereu se folosește de dragostea noastră ca să obțină ce își dorește. Este foarte bun la inimă, întotdeauna își împarte dulciurile și jucăriile cu cei din jur. Îi place foarte mult să studieze, poate va ajunge un om mare”, zice cu speranță Alexandra Badan.

Mereu vesel, chiar dacă suferă mult

Mama lui Daniel mărturisește că în cei doi ani de viață, acesta a suferit poate mai mult decât un om matur, însă cu toate acestea are forțe de a împărtăși zâmbete cu cei din jur.

„Trebuie să mergem iarăși la spital. Dacă va fi totul bine, la vârsta de trei ani Daniel va fi operat la clinica din Israel. Până atunci trebuie să strângem suma de 30 de mii de euro. Nici nu mai știu ce să fac și la cine să apelez. Mă sufocă gândul că nu aș reuși să-l ajut. Nu mai am puteri, dar nu mă las bătută, mă voi zbate pentru viața copilului meu până la capăt”, spune plângând Alexandra Badan.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus