Ultima oră

Iniţiativa Civică din Diaspora face apel către partidele democrate

„Noi, cetăţenii R. Moldova aflaţi la muncă peste hotare, suntem profund îngrijoraţi de mersul negocierilor pentru formarea coaliţiei de guvernare în Basarabia în urma alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie a.c. Talerul rezultatelor alegerilor demonstrează clar orientarea democratică şi proeuropeană a poporului nostru, dar, cu toate acestea, asistăm cu toţii la un pericol real al reîntoarcerii la trecut, la o guvernare comunistă.

Votul nostru, al celor aflaţi temporar în străinătate, a fost unul absolut clar: cetăţenii Republicii Moldova, care au luat calea exodului, îşi exprimă solidaritatea cu partidele politice de centru-dreapta, proeuropene şi democratice din R Moldova. Ne vedem astfel legitimaţi a cere partidelor politice învingătoare în scrutinul electoral – PLDM, PL şi PD – ca să nu admită în nici un caz crearea unei coaliţii monstruoase 2, care ar avea la bază Partidul Comunist din R. Moldova, aruncând din nou Basarabia într-o fâşie de derivă, sărăcie şi întuneric. Îndemnăm actorii politici să manifeste coerenţă între promisiunile preelectorale şi acţiunile postelectorale, să dea dovadă de respect pentru voinţa poporului exprimată prin vot democratic (60% din alegători au votat pentru Europa) şi să desfăşoare negocierile pentru constituirea alianţei de guvernare într-o atmosferă transparentă.

Îngrijorarea noastră are la bază, înainte de toate, vizita în trombă a lui Narâşkin, şefului administraţiei de la Kremlin, pentru a reitera interesul Cancelariei Putin faţă de direcţia pe care o va lua în continuare R. Moldova, întâlnirea sfidătoare a acestuia cu liderii PCRM şi PD, dar şi, nu în ultimul rând, dublele negocieri pe care le poartă liderul PD, Marian Lupu. Or, votanţii Domniei sale nu l-au delegat nicicum în acest sens, ci tocmai invers, au apreciat gestul său de a fi părăsit PCRM.

Detestând cei opt ani de guvernare a partidului comunist, în care a fost înăbuşită cea mai mare parte a cuceririlor democratice ale Renaşterii Naţionale, ani care au culminat cu masacrul de la 7 Aprilie 2009, şi, în spiritul Raportului analitic al Comisiei COJOCARU de studiere şi apreciere a regimului comunist totalitar din R. Moldova, care a efectuat o inventariere a crimelor, ororilor, atrocităţilor, abuzurilor şi nedreptăţilor comise de regimul totalitar comunist între anii `20 – `90 ai secolului XX, solicităm tuturor partidelor politice din R. Moldova, inclusiv celor extraparlamentare, ONG-urilor din Basarabia, societăţii civile, în mare, indiferent de naţionalitate şi confesiune religioasă, să reiterăm, în mod solidar, atitudinea noastră unitară, şi facem apel către liderii PL, PLDM şi în special PD să conştientizeze necesitatea de a continua activitatea AIE şi să facă nişte compromisuri rezonabile pentru a semna continuitatea guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană.

Pentru conformitate, din partea Grupului Iniţiativa Civică din Italia:

Eugenia Bulat, scriitor, Veneţia
Olga Coptu, Gazeta Basarabiei
Tatiana Ciobanu, Asociaţia DACIA, Roma
Vitalie Ciobanu, Asociaţia DACIA, Roma
Tatiana Chiriţă, Asociaţia DACIA, Roma
Ştefan Mmaimescu, ex-parlamentar
Veaceslav Arapan, membru al Asociaţiei AMICI, Treviso
Oleg Chicu, membru al Asociaţiei AMICI, Mestre
Jana Reniţă, Gazeta Basarabiei
Vera Coţaga, preşedinte al Asociaţiei DACIA, Mestre
Petru Dinjos, muzician, Mestre
Elena Buldumea, Bologna
Liuba Marian, Asociaţia DACIA, Roma
Veronica Ciucium, Asociaţia DACIA, Roma
Eduard Rtiscev, Roma
Larisa Olărescu, Asociaţia BASARABIA, Torino
Tatiana Nogailîc, Asociaţia ASSOMOLDAVE, Roma
Lilia Bicec, Asociaţia MOLDBRIXIA, Brescia
Natalia Petică, Asociaţia PLAI, Torino
Alexandru Marcinschi, preşedintele asociaţiei „Baştina”or. Padova
Ion Marcinschi,or. Padova
Victor Marcinschi, or. Padova
Veaceslav Turcu, or. Padova
Elena Ciobanu,or. Padova
Eugeniu Ciobanu, or. Padova
Alexandru Ciobanu, or. Padova
Olga Merejin, or. Padova
Galina Merejin,or. Padova
Vladimir Merejin, or. Padova
Angela Chirinciuc, or. Padova
Nicolaie Crăciun , muzicant, or. Padova
Nadejda Crăciun, or. Padova
Alexandru Rusu, or. Padova
Ludmila Agachi, or.Padova
Tatiana Savca, or. Padova
Lilian Macari, or. Padova
Valeria Guglea, or. Padova
Viorica Guglea, or. Padova
Svetlana Spătaru, or. Padova
Cătălina Spătaru, or. Padova
Tudoriţa Spătaru, or. Padova

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *