Moldova

Instanţele judecătoreşti specializate vor fi LICHIDATE

După ce, de mai multe ori la rând, proiectul ce prevedea lichidarea instanţelor specializate propus la iniţiativa PLDM a fost respins, astăzi deputaţii au votat unanim în prima lectură acest proiect. 

Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, a comunicat de la tribuna Parlamentului că toate competenţele instanţelor specializate vor fi transferate către instanţele de drept comun, iar pentru păstrarea specializării judecătorilor, Colegiul Economic va fi redenumit în Colegiul Comercial al judecătorilor. "Nici unul dintre angajaţii instanţelor specializate nu va fi disponibilizat, judecătorii vor fi angajaţi la instanţele de drept comun, iar judecătorii de la Curtea de Apel Economica vor fi transferaţi la Curţile de Apel. De asemenea, de la intrarea în vigoare a acestei legi, judecătorii de la instantele economice vor examina timp de jumatate de an doar dosarele intrate pe rol", a spus Efrim. 

Victor Popa, preşedintele Comisiei juridice numiri şi imunităti, a comunicat că proiectul de lege are drept scop reformarea sistemului judecătoresc. "Transmiterea competenţelor va facilita accesul cetăţenilor la actul de justitie. Colegii din comisii au propus însă ca preşedintii instanţelor specializate să poată păstra salariul pâna la expirarea termenului pentru care au fost numiţi", a precizat Popa. 

Deputatul neafiliat Mihai Godea a calificat votarea în prima lectura a acestui proiect de lege drept un semnal catre societate de început de reformă în justiţie. "Fără o reformă în justitie, care să facă dreptate oamenilor, celelalte reforme sunt iluzorii", a spus Godea. 

După: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *