Timpul.md

Actualitate 3 Decembrie 2015 | 13:46

Instituțiile de drept din Moldova vor fi evaluate de două misiuni de experți ai UE

Activitatea instituțiilor statului de drept din Republica Moldova vor fi evaluate de două Misiuni de experți ai Uniunii Europene. Despre acest subiect s-a discutat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, cu participarea Ambasadorului UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola și a premierului interimar al Republicii Moldova, Gheorghe Brega.

Potrivit Ambasadorului UE, prima Misiune și-a început activitatea la 30 noiembrie curent, iar cea de-a doua va veni în Republica Moldova în luna ianuarie 2016.

Tapiola a menționat că reforma în domeniul justiției rămîne prioritate pentru relația UE-RM. Potrivit lui, situația din acest sector este complicată.

„Avem angajamentul Guvernului încă din 2011, de a reforma sectorul justiției și de a utiliza investițiile europene pentru a genera beneficii. Din păcăte însă, reforma a stopat”, a declarat șeful Delegației UE.

„Scopul final al acestei evaluări este de a oferi sfaturi şi recomandări privind structura şi activităţile instituţiilor-cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă a justiţiei, sistemul anti-spălare de bani şi sistemul anti-corupţie”, a precizat oficialul european.

La rîndul său, premierul interimar a spus că, venirea acestor Misiuni în RM este un pas absolut necesar pentru sectorul justiției și cel anticorupție.

Precizăm că misiunile europene de evaluare vor verifica instituțiile: Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională pentru Integritate, Curtea Constituţională, Institutul Naţional de Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiţie, Ombudsmanul şi Ministerul Justiţiei.

sursa: politics.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus