Timpul.md

Actualitate 15 Mai 2019 | 10:02

Întâlnire Putin-Pompeo: Oarecare înțelegere privind Siria, dar fără să se atingă ”chestiunea ucraineană”, esențială pentru relațiile ruso-americane

Statele Unite şi Rusia, aliată a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, au căzut de acord cu privire la calea de urmat pentru „deblocarea” soluţionării conflictului sirian, a afirmat secretarul de stat american Mike Pompeo după discuţia cu preşedintele Vladimir Putin, care a avut loc marţi, la Soci, transmite AFP.

Înainte de a părăsi staţiunea din sudul Rusiei la bordul unui avion, şeful diplomaţiei americane a declarat pentru presă că a avut o „conversaţie foarte productivă despre căile de urmat în Siria (…) pentru a determina avansarea reglementării politice”.

„Cred că putem începe acum să lucrăm împreună asupra modalităţii de deblocare”, a afirmat Pompeo.

„Nu este rezolvat, nu sunt sigur că avem toate capacităţile pentru moment, dar cred că avem o idee comună despre punctele de blocaj şi cred că putem lucra pentru a le depăşi” a adăugat el.

Secretarul de stat american a mai spus că SUA şi Rusia vor „cel puţin să adopte primele măsuri pentru formarea unui comitet” constituţional.

Acest comitet este prevăzut în Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU care solicită încetarea focului şi o tranziţie politică. Crearea acestuia este blocată însă ca urmare a numirii unei părţi a membrilor comisiei.

Procesul de la Astana (capitala Kazahstanului, recent redenumită Nur-Sultan), lansat la începutul anului 2017 la iniţiativa Rusiei, împreună cu Iranul şi Turcia, a pus în umbră treptat negocierile sub egida ONU dintre regimul preşedintelui sirian şi opoziţie.

Deşi a contribuit la o scădere a tensiunilor pe teren, nu a reuşit să ajungă la o soluţie politică.

„Chestiunea ucraineană” și sancțiunile

„Chestiunea ucraineană”, esențială pentru relațiile dintre Rusia și Statele Unite, nu a fost subiect de discuții la Soci. Anume politica Federației Ruse în Ucraina, exprimată în special prin anexarea Crimeei în 2014, a condus la impunerea de sancțiuni. Iar aceste restricții, potrivit Moscovei, împiedică stabilirea unor relații normale cu Statele Unite.

Au fost insa atinse sibiecte precum situatia din Siria, Coreea de Nord, Libia, Iran și Venezuela.

Părțile au discutat si despre Tratatul privind reducerea armelor strategice ofensive (START-3), prilej cu care Putin și-a ”exprimat dezamăgirea în legătură cu retragerea SUA din Tratatul INF”.

Potrivit lui Iuri Usakov, consilierul presedintelui rus, prezent la întalnire, „sancțiunile au fost discutate foarte succint”. „Aproximativ în sensul că este imposibil să se impuna sancțiuni împotriva Rusiei și, în același timp, să se ceara de la Rusia să facă ceva care ar fi benefic pentru americani”, a spus el. Ușakov a mai spus că a avut loc o conversație substanțială și că a fost confirmată disponibilitatea de a relua relațiile dintre țări. În același timp, el a spus că nu a fost resimțit vreun progres ca rezultat al negocierilor, dar a remarcat atitudinea constructiva manifestată de către Washington.

La întâlnire, de partea rusa, au mai fost prezenti șeful SVR (Serviciul de Informatii Externe al Rusiei) Serghei Narîșkin și ministrul de externe Serghei Lavrov.

Partea americană a fost reprezentată de ambasadorul SUA în Federația Rusă, John Huntsman, reprezentantul special al SUA pentru Acordul de la Siria, James Jeffrey, și secretarul adjunct de stat, Philip Riker.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus