Interviu

Întâlnirea Plahotniuc-Voronin e un scenariu bine regizat de către comunişti

 Premierul a spus ca se va prezenta joi în Parlament și își va expune poziția cu privire la atacurile raider asupra sistemului bancar. Pana a ajunge premierul cu raportul in Legislativ, declanşarea procedurii alegerilor sefului statului sau declansarea mecanismului alegerilor anticipate sau, poate, pregătirea terenului pentru o coalitie cu PCRM, sunt câteva posibile scenarii, luate în calcul de presedintele interimar, speakerul Marian Lupu.

Europa Liberă: Câte scenarii ar fi realiste pentru clasa politica de la Chisinau, ca să depăşească criza instituţională?

Marian Lupu: „Scrierea unei noi Constituţii şi adoptarea Constituţiei în cadrul unui referendum nu este un exercitiu potrivit în situaţii de criza politică. Să intrăm într-un exerciţiu de scriere a unei noi Constituţii, dupa care sa aiba loc discuţii largi în societatea şi aprobarea acesteia la referendum, in condiţiile de instabilitate politica, in conditiile cand lumea este chinuită de incertitudine, pentru ca avem in continuare probleme economice şi sociale – acest exercitiu poate să se termine foarte prost sau să nu aibă finalitate.

Ca posibil, ramane a fi scenariul cu modificarea doar a unui singur articol din Constitutie, articolul 78, organizarea unui atare referendum poate fi făcută chiar pana la sfarsitul acestui an.”

Europa Liberă: Cum ar suna la referendum această chestiune?

Marian Lupu: „Dacă cetăţenii Moldovei susţin modificarea articolului 78 prin scaderea numărului de voturi pentru alegerea sefului statului, adică de la 61 si mai putine. Noi susţinem în continuare ideea alegerii directe a şefului statului, însă, conform legislaţiei, un al doilea referendum care ar cere răspuns la întrebarea alegerilor directe nu poate avea loc mai devreme de 6 septembrie anul viitor.

În aceste condiţii trebuie sa ne gandim la solutii pentru depasirea problemelor existente, sa calmăm spiritele şi mai apoi, cand situaţia şi starea de lucruri în Moldova va fi mult mai linistită, cu o criză politică depaşită, atunci în asemenea condiţii am putea sa lucram asupra Constituţiei, dar nu acum.

Mai există şi opţiunea identificării unui candidat care ar fi susţinut de totate partidele parlamentare. Pentru depăşirea crizei, Marian Lupu este dispus să se dea la o parte în condiţiile în care gasim soluţia, candidatura votată de 61 de deputati cel puţin, concomintent si pentru asigurarea formatului existent al puterii, pentru asigurarea continuităţii politicilor pe care le promovăm şi continuarea angajamentelor noastre asumate in fata alegătorilor care ne-au votat.”

Europa Liberă: In asemenea conditii, ar vrea PL-ul să rămână fără nicio funcţie suprema in stat?

Marian Lupu: „Iată de ce aceste discuţii trebuie să fie purtate în cadrul Alianţei. Colegii din PL sunt suficient de inteligenţi si flexibili. Ei la fel doresc evitarea anticipatelor şi rezolvarea acestor grave probleme politice.”

Europa Liberă: Pentru că vorbim despre şefia statului, există suficiente motive ca să se înceapă procedura de alegere a şefului statului sau ca să mai rămâneti la acest termen „rezonabil”?

Marian Lupu: „Din punct de vedere legal, la o adică, dacă profităm de lacunele şi golurile din Constituţie şi legislaţie, am putea spune că această perioadă ar putea fi şi pana la următoarele alegeri parlamentare. Pe de altă parte, ţinând cont de faptul că legea este nu doar buchie, dar şi spirit, ţinând cont de această stare gravă de tensiune în societate, eu nu cred că noi avem ani la dispoziţie.

Dacă va fi nevoie, voi consulta suplimentar Curtea Constitutională la acest capitol, pentru că avem propunerile din partea opozitiei pentru începerea procedurii de alegere a presedintelui tarii. Aceste propuneri sunt motivate prin faptul că ar trebui să găsim solutia garantata de depasirea crizei politice, eu as susţine această viziune.

Gândesc că avem la dispoziţie luna octombrie, poate si noiembrie, ca să indentificăm această soluţie, să indentificăm poate candidatul care ar fi susţinut de toate cele patru partide parlamentare. Dar dacă următoarele luni ne vor demonstra că aceste aşa numite negocieri sau dialog nu ne vor permite să avansăm, nu vor inregistra un progres, în acest caz va trebui să avem o decizie comună, una foarte şi foarte serioasă, cum să procedăm, si posibil, cum ziceam, să fac o adresare la CC.”

Europa Liberă: AIE s-a arătat deschisă să poarte negocieri cu opoziţia comunistă. Pana unde au ajuns aceste negocieri dintre AIE si PCRM?

Marian Lupu: „S-a vorbit foarte clar că negocierile pot avea loc doar atunci cand nu mai există actuala structură de conducere a Parlamentului, Guvernul îşi dă demisia şi începem de la faza zero, adica de pe pagina curată. Am zis că în aceste condiţii PCRM nu vrea dialog cu puterea ci vrea să revină la putere. Pentru a atinge acest scop are doua căi posibile. Prima cale, să nu negocieze cu Alianţa, dar să negocieze separat cu partidele din AIE, ceea ce se întâmplă parţial. Negocierile dintre liberal-democraţi şi comunişti au avut loc, s-au mai strecurat nişte informaţii în mass-media că s-ar fi făcut un acord anumit, şi acum se caută mecanismele de garanţie. PD nu a purtat negocieri cu PCRM.”

Europa Liberă: Ziceti că PD nu ar fi purtat asemenea discutii cu PCRM, dar s-ar fi întâlnit liderul comunistilor cu Vlad Plahotniuc, o întrevedere Voronin-Plahotniuc a avut loc?

Marian Lupu: „Cu toate că ambii neagă. Între timp sunt negocierile care se poartă la nivel PLDM-PCRM. Tot ce se întâmplă în plenul Parlamentului denotă foarte clar că sunt nişte lucruri regizate, mişcări făcute de comunişti şi de liberal-democraţi care nu sunt intâmplătoare.

Vom vedea care va fi comportamentul fracţiunii PCRM şi fracţiunii liberal-democrate joi sau vineri, dar cert este un lucru, şi toată lumea vede, că se produce ceva, pe ascuns, fără buna cunoştinţă a partenerilor din Alianţă.

Referitor la aceste zvonuri şi informaţii, nu cred că ele sunt întâmplătoare. Despre o eventuală întrevedere Plahotniuc-Voronin, aceste lucruri fac parte dintr-un scenariu la fel de bine regizat, de data aceasta de către comunişti. A veni cu asemenea aşa numite „scurgeri de informaţii”, nu ar însemna altceva decât să încerci să presezi partenerul de dialog, în cazul dat este vorba de liberal democraţi, pentru a le da din deget şi a le spune „fiţi atenţi, gandiţi-va mai repede, haideţi să finalizăm intelegerile noastre, pentru că dacă nu, vedeţi că sunt şi alţii acolo care ar putea să discute cu noi”.

Cu toate că nu există niciun sens in purtarea tratativelor deghizate între PCRM şi PD, măcar pe motivul că numarul de voturi nu ajunge la nivelul necesar pentru depăşirea crizei politice şi pentru alegerea şefului statului. Deja acest argument duce la o concluzie foarte clară despre inutilitatea, categoric, nici pentru o parte, nici pentru cealaltă, a unor asemenea discuţii sau tratative.

Deci, aceste informaţii sunt folosite ca o presiune, ca o bâtă, pentru a grăbi procesul de adoptare a unor decizii despre care noi putem doar să ghicim, pentru că in această perioadă de timp nici PDM-ul şi nici PL-ul nu au fost informaţi despre întrevederea Filat-Voronin, nici despre rezultatele acestei intalniri. Mai mult ca atât, avem o perioadă destulă de timp de cand liberal-democraţii deţin preşedinţia Alianţei, insă noi nu am fost convocaţi nici o data într-o şedinţă a acestor structuri.”

Europa Liberă: Deşi Vlad Filat a anunţat rezultatele întrevederii pe care o avusese cu liderul opozitiei Vladimir Voronin, spunând că părţile au ajuns la concluzia că alegerile parlamentare anticipate nu sunt dorite.

Marian Lupu: „Această declaraţie rămâne a fi una foarte vagă şi foarte sterilă. Există două posibilităţi pentru găsirea unei soluţii de depăşire a crizei. Ori vorbim despre un candidat neutru, care ar fi fost agreat de toate partidele parlamentare, şi atunci dacă acesta este scenariul, trebuie să se vină şi să se spună foarte clar „uite pe această cale noi vedem soluţia”, sau rămâne o singura alternativă, calea de formare a unei noi Alianţe de guvernare, adică distrugerea actualei AIE şi formarea unei alte coaliţii. Pentru că în caz contrar, dacă nu e nici prima, nici a doua soluţie, toate cele declarate rămân a fi vorbe goale, ele nu înseamnă decât pierdere de timp, perpetuarea acestor situaţii foarte şi foarte grave de criză.

În ultimă instanţă, scopul urmărit nu este altul decât amânarea în timp a unui fapt inevitabil, care se numeşte alegeri parlamentare anticipate. Pe parcursul saptamanii curente, în cadrul şedinţelor plenului Parlamentului, situaţia se va clarifica încotrol ne mişcăm.”

Europa Liberă: Alianţa mai are de trait zile, luni sau ani?

Marian Lupu: „Bună întrebare, dar este una retorică, fiindcă am putea să ne aşteptăm la orice. Atunci cand nu există dialog şi transparenţă, atunci când colegii de alianta sunt liberi să decidă ce vor, atunci cand un partener discută cu opoziţia, în cazul dat declarand pentru presă foarte vag că au discutat şi au convenit asupra soluţiei dar nici nu are de gând, ca preşedinte în Alianţă, să invite colegii şi să spună: uite, astea ar fi soluţiile, voi ce gândiţi? Păi într-o asemenea situaţie e greu să constaţi că această alianţă există şi este funcţională.

Existenţa şi funcţionalitatea unei alianţe depinde de voinţa fiecărei părţi, şi din urmarea cu stricteţe a normelor acordului pe care l-am semnat. În mare parte acest acord nu se respectă, categoric. Cel mai grav este că anumite scandaluri sunt generate deloc întâmplător. Ele fac parte din instrumentariul unora de lupta politică. Dar societatea este arhisaturată de scandaluri, de neînţelegeri permanente. Orice om normal în această ţară vrea linişte, pace, vrea rezultate.”

Europa Liberă: Ceea ce nu-i oferă azi AIE…

Marian Lupu: „ Cu părere de rău, pentru ca dacă şi vine o ofertă, ea vine într-o măsură foarte şi foarte redusă. Capacitatea AIE este mult mai mare decât si-a manifestat-o pana in prezent, dar pentru acest lucru trebuie să fie un alt stil de muncă, de colaborare, de inţelegere, pentru că o alianţă nu este un sistem monopartid.

Europa Liberă: Colegul dvs. de alianţă, Vlad Filat, nu a obosit să spună că totuşi va solicita şi va purcede la remanieri. Tot el a lăsat să se înţeleagă că în caz dacă nu se accepta remanierile, ar putea el să-şi dea demisia. Ce se poate întâmpla?

Marian Lupu: „Dacă sunt pretenţii profesionale, se vine în mod firesc la Alianţă şi se discută, se adopta decizia. Nimeni nu este perfect, în acest sens. Dacă în afara instrumentelor Alianţei, în public, dar mai ales în cârdăşie cu opoziţia, lucru care se vede, se promovează aceste elemente de presiune sau de şantaj, şi dacă punctul culminant al acestui şantaj sau presiune va fi cea de ameninţare cu demisia, nu are decât să o facă.”

Europa Liberă: S-a insistat şi insistaţi ca instituţiile statului să fie curăţate de elemente corupte, neprofesioniste. Analiştii mai spun că totuşi în cadrul AIE mai există acel putregai sau miros de putregai. E greu de curăţat instituţiile statului de asemenea elemente?

Marian Lupu: „Lupta cu acest flagel ar putea fi una cu succes doar in condiţiile în care combaterea corupţiei nu este folosită ca paravan pentru declaraţii politice sau pentru răfuieli politice, ci atunci cand toată lumea, indiferent de coloratura politică se ocupa la modul cel mai serios de combaterea fenomenului corupţiei .”

Europa Liberă: Cine vă încurcă să vă ocupaţi la modul cel mai serios de combaterea coruptiei?

Marian Lupu: „Situaţia pe care o avem astăzi, cea de instabilitate politică, situaţia care spune că mâine avem sau nu alegeri. Atunci, stiti foarte bine că e o logică absolut diferită dintre o situaţie stabilă, cand ai patru ani de zile şi in cazul dat partidele politice nu se gindesc la campanii si elemente de campanii electorale, dar se gandesc si actionează, foarte concret şi pas cu pas. Acest fenomen al coruptiei nu este unul simplu.”

Europa Liberă: Reformele pe parcursul acestor doi ani în cadrul AIE au inceput, dar continuă foarte si foarte greu. In eventualitatea creării unei noi coaliţii roşu-verde, credeţi că reformele se vor promova mai uşor? Cu PCRM pot fi facute reforme?

Marian Lupu: „Ar putea, întrebarea este ce fel de transformări. După aceste declaraţii tari care au fost facute, că Moldova ar trebui să-şi schimbe cursul de dezvoltare, şi să nu să se mai orienteze spre UE ci să adere la Uniunea Vamală Euroasiatică, eu cred ca am putea să ne dăm seama despre ce reforme am putea sa vorbim. Ar putea fi reforme, dar nu in sensul pozitiv.

Si in contextul schimbărilor în sistemul politic şi în contextul reformelor democratice, care cu siguranţă ar fi fost o parte sau chiar ar fi fost pornite în alt sens, nemaivorbind de alte reforme care vizează procesul de integrare europeană al Republicii Moldova.

Integrarea europeană nu este atât materie de politică externă, cât este întai de toate materie de politică internă. Toate reformele economice, sociale, democratice, politice, reforma sistemului justiţiei, organelor de forţă, reforme legislative au o singură menire, să schimbăm situaţia aici in ţară, să formăm noi condiţii pentru aplicarea de modele europene pentru propria noastră dezvoltare.

Aceste reforme trebuie să aducă rezultate pentru moldoveni, pentru cetăţenii acestei ţări, să ne dea posibilitatea să formăm noi premise ca să avem o dezvoltare economică, socială mult mai avansată, şi doar pe această cale să corespundem criteriilor pentru integrarea europeană. Nu să umblăm cu mâna intinsă cerşind bani, fonduri şi să aducem această ţară intr-o stare în care fără de aceast cerşit n-ar putea exista.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi totuşi această noua poziţie a PCRM, această schimbare de optică asupra politicii externe?

Marian Lupu: „O asemenea declaraţie fiind făcută imediat după întrevederea anunţată cu liderul PLDM, nu cred că a fost un prea bun cadou pentru ultimul, punand mai multe semne de intrebare şi procesul acesta de negocieri facandu-l mai dificil, nu pentru comunişti, evident. Aceste declaraţii poartă un caracter electoral, conjunctural.

Cum poti să vorbeşti despre un mesaj sincer dacă acest mesaj o dată la cinci ani se schimbă la 180 de grade. Având o asemenea oscilare, evident că aceste mesaje isi pierd din credibilitate. Nu sunt sigur că aceste mesaje bucură aceleaşi capitale ale statelor membre ale acestor uniuni vamale, ei venind cu aceleaşi intrebari: pe cat de sincere sunt asemenea declaraţii.

Probabil că pentru o anumita parte din societate ele trezesc anumite sentimente pozitive, dar în acest caz, gândesc eu că această declaraţie este mai mult un mesaj pentru exterior, care urmareste anumite scopuri. O simpatie şi in ultimă instanţă o susţinere într-o formă sau alta pentru această formaţiune politică, PCRM”

Europa Liberă: Să înţeleg că domnul Voronin ar vrea iarăşi să ajungă să fie simpatizat de premierul rus Vladimir Putin?

Marian Lupu: „Da, cred că domnul Voronin ar vrea din nou să ajungă preşedinte şi pentru aceasta, ca si in 2001, ar avea nevoie de o anumită susţinere din direcţia la care aţi făcut şi dumneavoastră referinţă.”

Sursa: europalibera.org 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *