Timpul.md

Actualitate 16 Martie 2020 | 21:57

INTEGRITATE SOCIALISTĂ / Cum a fost demis Corneliu Popovici de Voronin din funcția de prorector al AAP

Corneliu Popovici, actualul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, ar fi sustras acum 13 ani două computere de la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele R. Moldova (AAP). Atunci Popovici era prorector la instituția menționată, funcție pe care ar fi pierdut-o imediat după această întâmplare, în urma unui decret al președintelui Voronin. TIMPUL a aflat despre cazul respectiv de la mai multe surse care activau atunci în cadrul Academiei, inclusiv de la fostul rector Alexandru Roman.  .

Sursele noastre de la AAP relatează că, la sfârșitul anului 2007, PNUD Moldova a donat acestei instituții două computere noi, care însă au dispărut din incinta Academiei imediat după ce au fost aduse. La acea oră, rectorul Alexandru Roman era plecat într-o deplasare, iar adjunctul său Corneliu Popovici se afla la serviciu. Peste câteva zile, deși tehnica sustrasă a fost adusă înapoi la AAP, șeful statului Vladimir Voronin l-a eliberat din funcție pe Popovici.

Solicitat de TIMPUL, Alexandru Roman a confirmat mărturiile surselor noastre. El își amintește că nu știa nimic despre donația în cauză, până când a fost telefonat în străinătate de către unul dintre reprezentanții PNUD, care l-a anunțat că ar trebui să semneze actele de primire-predare a tehnicii. Noutatea a fost o surpriză pentru rector, însă, revenind la Chișinău, acesta a constatat că cele două computere lipseau de la Academie. „Am început să analizez și să investighez situația împreună cu prorectorul, care era domnul respectiv (Popovici – n.r.). Și el mi-a spus: „Da, iată că au fost două computere, dar nu mai știu unde-s. Nu știu cum au dispărut...”, a precizat Alexandru Roman. Peste câteva zile, menționează fostul rector, computerele au reapărut la Academie. Le-ar fi adus mai mulți bărbați, printre care și prorectorul Popovici. „Peste vreo două zile după investigația noastră internă, computerele au apărut iarăși. Le-a adus domnul respectiv cu încă cineva acolo... ”, a adăugat Roman.  

Întrebat dacă Popovici și-ar fi recunoscut vina, acesta a declarat: „Așa, indirect, a spus că da, că ceva s-a întâmplat, că s-au dus nu știu unde, că nu mai știu ce. Și că el a vrut nu știu ce să mai facă... A fost o istorie neplăcută care, zău, nu ne face cinste. Sincer să fiu, a fost o rușine pentru Academie”, a subliniat fostul rector.

Aceleași surse, inclusiv Alexandru Roman, afirmă că, în urma celor întâmplate, Corneliu Popovici a fost eliberat din funcție printr-un decret al președintelui Vladimir Voronin.

Ministrul Corneliu Popovici a infirmat categoric acuzațiile aduse de către foștii săi colegi. El susține că AAP nici nu a primit cele două computere și că a fost demis din cauza că cineva ar fi dorit să-i ia locul. „Astea-s prostii inventate. Este un fake, o aberație absolută. Nu a fost nimic, nici computere n-au fost atunci. În martie 2008, am fost demis prin decretul lui Voronin din funcție de prorector, fără careva explicații. Fiind apoi la Președinție timp de trei ani, am găsit în arhivă o notă informativă referitor la cauzele care au dus la demiterea mea. Și acolo unele persoane care aveau pretenții de a ocupa funcția respectivă au invocat argumente de tip politic”, a declarat pentru TIMPUL ministrul Educației, refuzând să divulge numele la care se referă.

La rândul său, Artur Reșetnicov, fost consilier pe probleme juridice al președintelui Voronin, susține că nu mai ocupa funcția respectivă în momentul demiterii lui Popovici. El totuși nici nu a confirmat, nici nu a infirmat întâmplarea în cauză, refuzând să o comenteze. Reșetnicov ne-a sugerat să discutăm, pentru a afla adevărul, cu persoanele care s-au ocupat de această situație, inclusiv cu fostul rector Alexandru Roman.  

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus