Timpul.md

Actualitate 21 August 2017 | 17:44

Interesul poartă fesul. Despre interdicțiile de la protestul organizat de Năstase și Sandu

Scriitoarea Margareta Spânu-Cemârtan, acea femeie de fier, mie îmi pare mai tare ca fierul, femeia care a suportat teroarea stalinistă în siberii de gheaţă cu cele mai groaznice chinuri aruncate pe capul celor deportaţi, fără nicio vină, de către călăii comunişti ce s-au năpustit ca nomazii asupra băştinaşilor basarabeni în 1949, după ce a citit articolul meu „Metamorfoza luptei protestatarilor cu morile de vânt”, m-a sunat să-mi spună despre interdicţiile ei de la mitingul de protest din 30 iulie a.c. organizat de A. Năstase şi M. Sandu. 

„Deşteaptă-te, Basarabie!
Să punem punctul pe… i (mn) !”
(Efim Tarlapan)

– M-am prezentat cu întreaga familie, ca întotdeauna, cu lozinca: „Numai Patria-mamă ne va salva de bandiţi. Băştinaşilor, treziţi-vă!”.
Chemarea de protest nu m-a mirat. Dânsa la toate protestele îşi spune poziţia proprie ce nu corespunde cu a organizatorilor mitingului care cheamă poporul la protest, având alt interes – de răsturnare, de schimbare nu a sistemului, ci doar a hoţilor, corupţilor din guvern, parlament…
– Dar de data aceasta ai reuşit să urci la tribună să-ţi spui propriul adevăr pentru care ai venit?
– Cu părere de rău, nu. Deşi eram cu toată familia, am fost înconjuraţi de nişte bravi veterani care mi-au interzis demonstrarea placardei cu „vina”…
– După câte ştiu, aţi mai avut astfel de interziceri, încă din 2015-2016. Organizatorii mitingului văd unica salvarea a noastră din prăpastia în care am căzut – lupta cu guvernul şi parlamentul corupt, tâlhăresc pentru o schimbare cu oameni mai oneşti, cinstiţi, care nu vor fura.
– Da, domnule profesor, dar de unde să-i luăm! Că în ultimii 25 de ani tot îi schimbăm, dar ei devin tot mai corupţi, mai mafioţi, mai trădători şi fură ţara în ochii lumii. Iată de ce eu cred că unica cale a noastră de salvare este Reîntregirea Ţării!
– Da, draga mea prietenă, consăteancă din Mihăileni. Sunt convins că, Eugeniu Coşeriu (şi Domnia Sa – consăteanul nostru), dacă ne vede, de acolo din Rai, cu siguranţă, ne admiră. Numai că noi suntem atât de obişnuiţi cu răul şi răii, cu chinul, cu mizeria, cu doctrinele şi interesele false, cu orientări în nicăieri de către cei ce se pun în fruntea noastră, încât nu putem deosebi destinul de minciună, adevărul de falsul ce ni se impune, chemarea spre viitor de chemarea în nicăieri.
– Şi eu, dle profesor, sunt mereu în nelinişte sufletească, morală, etică şi etnică, dacă mă credeţi, că obişnuinţa! aceasta cu răul, cu răii ne-a atrofiat lumina minţii, ochilor şi gândirii corecte.
Cum să explici că în văzul zecilor şi zecilor de protestatari mi-au interzis, m-au alungat de la miting numai pentru faptul că lozinca mea nu corespundea cu lozincile strigate de la microfon de către dirijorii mitingului? Cum explică ei, aceşti dirijori, lipsa tineretului revoluţionar de la miting? Cum explică ei (PPDA şi PAS) că mitingul a fost moderat de românofobul ex-comunistul Alexei Tulbure, omul care tulbură apele în ţară de decenii? Participând la mitinguri, protestatarii ar trebui să observe ce fes poartă moderatorii, având doar interesul răsturnării şi instalării unei noi puteri.
– Stimată doamnă, atâta timp cât protestele vor fi conduse, dirijate de oameni care au alte interese! prin lozinci şi strigăte disperate: „Jos!”, „Noi nu cedăm!”, „Noi suntem poporul!” ş.a., interese ascunse, camuflate bine prin lupta cu corupţia, cu mafia, cu statul oligarhic, cu guvernul şi parlamentul hoţesc pentru a-l înlocui cu un alt stat mai „bun”, vom rămâne în această prăpastie adusă peste noi de către cei iubitori de putere, de avere, de treucă… Din păcate, noi am avut şi avem parte de conducători care pot doar să ne tulbure viaţa, destinul. Acum cei îmbogăţiţi prin hoţii şi corupţie le convine ca totul să rămână tulbure. Tulbure în educaţie, în credinţă, în gestionare juridică, constituţională, în toate. Ei ascund averi, impozite, trădările, hoţiile… Ei se tem de adevăr, de esenţă. De obişnuinţa! Aceasta a noastră de a nu intra în esenţă, de a nu vedea interesul ascuns a celor care având dorinţa de putere, de avere îşi ascund păcatele înlocuind politica cu partide, conştiinţa naţională cu „independenţa”, revenirea la destin prin unirea neamului cu lupta cu corupţia şi conducătorii statalişti… la noi vine din secole.
Amintiţi-vă cu câtă siguranţă şi triumf îi raporta Kutuzov ţarului rus anexarea Basarabiei că „a lăsat basarabenilor doar ochii cu care să poată să plângă”. Logica ne spune că răul ce ne însoţeşte, fiindu-ne impus, odată şi odată trebuie să ne deştepte. Dar, din păcate, cu noi aceasta se întâmplă foarte încet. Motive sun multe, dar eu doresc aici să mă refer doar la una, cea mai mare, mai complicată.

Am scris în repetate rânduri acest lucru (a se vedea cartea „Ideea naţională a românilor – Reîntregirea Ţării”), în condiţiile unei societăţi divizate, ca a noastră, când „R. Moldova aste o ţară… slab dezvoltată, vorba lui Efim Tarlapan, unii partinici doritori de putere şi avere fac tot posibilul să bage în mintea celor mulţi că acum nu-i posibilă Unirea şi Reîntregirea Ţării. Mai întâi trebuie răsturnaţi mafioţii de la putere, apoi cu Unirea vom mai vedea. Prin aceasta explică ei chemările: „Jos!”, „Noi suntem poporul!” … O bună parte din băştinaşi mai dau crezare acestor chemări şi continuă să mai vină la mitinguri chiar dacă liderii PPDA şi PAS fac alianţa ba cu Dodon şi Usatâi, ba cu alţii care vor răsturnare, treucă şi avere.

Dar tot aceşti lideri ştiind bine situaţia nu spun că sincera mea consăteancă, Margareta Spânu-Cemârtan, nu are unde spune Adevărul. Dar adevărul e foarte trist. Cum a-şi putea aici să-l expun cât mai concis? Trist, pentru că având pe capul nostru un Plahotniuc şi un Dodon, care, prin interese bine ascunseşi bine deschise, nu vor mai permite şi altor partide să ajungă la putere. Căci una din două – ori putere, ori închisoare pe veci. Priviţi atent, domnilor intelectuali, ce companie totală de trădare se realizează acum în mijlocul nostru. Cei mai buni au plecat, cei mai fricoşi au plecat.

Liderii partinici, doritori de putere şi avere, ascunzând interesul lor faţă de popor, cheamă neîncetat poporul la proteste fără să spună Adevărul, care-i acum bine pronunţat, la suprafaţă, dar…

Dacă guvernanţii şi parlamentarii corupţi, criminalii şi trădătorii în frunte cu Plahotniuc şi Dodon au două căi! de a se salva de marea ură a poporului – una! – să continue improvizarea europenizării, să continue prostirea poporului, a europenilor şi a americanilor cât va mai fi posibil; a doua – să reorienteze oiştea spre Est – „Cu Rusia măcar şi în iad!”, dar nu în închisoare.

Apoi noi, cei amăgiţi, chemaţi la mitinguri, ţipători şi zângănindu-şi cheile pentru a nu rămâne în captivitate pe vecie – avem o singură cale – acea cale scrisă pe placarda scriitoarei Margareta Spânu-Cemârtan: „Patria-mamă ne va salva!”. Omul care a îndurat siberii şi a supravieţuit e capabil astăzi să înţeleagă Adevărul. E trezită pe vecie!

Mitingurile, ca şi plecarea în popor, e foarte bună treabă. Ele deşteaptă poporul… Dar în condiţiile când suntem avertizaţi – „Să nu ne jucăm cu focul!”, eu această ameninţare a nepreşedintelui şi lacheului lui Putin, o primesc foarte serios! Focul deja e aprins, arde. Nu acel foc de crengi de pe stadionul chişinăuian, nu! Moscova nu cheltuie în zadar miliarde cu comunităţile ruse, cu ONG-urile, cu coloana a cincea, cu dodoniştii şi Dodonul din Moldova. Nu întâmplător Putin a instalat în Comrat, Tiraspol şi Chişinău preşedinţi proruşi antieuropeni. Nu întâmplător se fac jocuri geopolitice şi în jurul Moldovei, României… La butoanele de comandă a focului care se va transforma în pojar total acum mai stă şi Krasnoselski, Şevciuk şi Dodon. Socialiştii fac tot posibilul şi imposibilul nu numai să ne fure votul, dar şi să aprindă focul cel mare – pojarul global!
Izolaţi de Patria-mamă noi putem arde nestins nu ca pojarul din stadion. Vom fi striviţi, pierduţi în beznă.

Spun acest Adevăr, făcându-mi datoria de cetăţean şi deputat în Sfatul Ţării -2, datorie sfântă faţă generaţia Unirii – 1918.

Virgil MÂNDÂCANU,
profesor universitar


 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus