Actualitate

Interpolul, pe urmele cautatorilor de comori din RM

De mai multi ani, Interpolul deruleaza o ancheta de capturare a unei retele ilicite cu traficanti de antichitati din mai multe tari post-sovietice, inclusiv din RM. Mai nou, politia Landului Hessen din Germania este preocupata de o serie de piese arheologice din aur si argint, care dateaza din perioada sec. III i. Hr. – sec. II d. Hr., obtinute de cautatorii de comori prin sapaturi neautorizate pe teritoriul republicii noastre.

Valoarea de cumparare a unui asemenea lot de obiecte pe piata neagra depaseste sute de mii de euro. Desi au fost anuntate despre aceste piese de patrimoniu cultural, institutiile statului n-au intreprins niciun demers catre partea germana, prin care sa solicite repatrierea bunurilor patrimoniului istoric national.

Fenomenul arheologiei ilegale a luat amploare in timpul guvernarii comuniste, atentioneaza experti din RM si Germania. In RM nu exista o legislatie adecvata realitatilor din domeniul arheologiei, care ar putea stopa aceste mari distrugeri culturale. Avem doar o mana de istorici care lupta cu hotii siturilor. Discutiile neoficiale referitoare la fenomenul respectiv se limiteaza la constatarea lui. Inainte de toate, organele de drept trebuie obligate prin lege sa combata fenomenul arheologiei ilegale.

„In ultimul timp, tot mai des si in mai multe locuri istorice de pe teritoriul RM, sunt observati cautatori de comori, dotati cu detectoare de metal. In loc sa fie sanctionati de fortele de ordine, in foarte multe cazuri amatorii de arheologie ilegala sunt protejati de unii angajati ai MAI. In aceasta situatie, Guvernul RM ar trebui sa ia masuri cat mai urgente de interzicere a utilizarii, fara autorizatie, a detectoarelor de metal si sa aplice prevederile legii penale privind deteriorarea si distrugerea monumentelor de istorie si cultura”, a declarat dr. Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei Istoricilor din R. Moldova.

Mecanismul e simplu. „Cautatorii” primesc cate cca 100 de euro si sunt multumiti. Afacerea este a celor care stau in spatele lor. Exista o retea criminala bine organizata de comercializare ilicita a obiectelor arheologice furate, cu acoperire la cel mai inalt nivel, considera expertii. Un caz recent, descoperit de un grup de istorici, s-a produs pe unul dintre siturile arheologice de pe traseul Chisinau-Orhei. Un cautator de comori a fost surprins in flagrant pe data de 21 septembrie, la ora 7.30, cu un detector de metale, supravegheat de la distanta de un politist. „Nimeni nu are dreptul, fara autorizatia Ministerului Culturii, sa extraga bunuri culturale din pamant, deoarece acestea sunt parte a patrimoniului cultural national. Deteriorarea siturilor arheologice cade sub incidenta Codului Penal”, a mentionat istoricul.

Comorile culturale ale Moldovei sunt vandute in strainatate

Dr. Alexandru Popa este cercetator la Institutul German de Arheologie din Frankfurt pe Main. Politia din Germania i-a solicitat sprijinul privind confirmarea provenientei unor piese arheologice, declarate originare dintr-un sir de tari post-sovietice – Rusia, Ucraina, inclusiv RM. „Exista obiecte de unicat din aur si argint, parte a patrimoniului nostru cultural. Pe langa vase de argint de forme diferite si de o maiestrie rara, am descoperit si un coif din sec. III-II i. Hr., in stare foarte buna, de care nici muzeele nationale din RM n-au parte. Cine face ca asemenea obiecte sa ajunga ilicit din RM in Europa de Vest, unde costul lor se estimeaza la sute de mii de euro?”, se intreaba arheologul.

Este cunoscut faptul ca politia germana, prin intermediul Interpolului, a sesizat MAI din RM in legatura cu aceste piese arheologice, iar Internele, la randul lor, au solicitat interventia Ministerului Culturii si a ASM. Academia a confirmat ca piesele nu provin din sapaturile arheologice autorizate, dar n-a exclus probabilitatea sustragerii lor ilicite din siturile arheologice de pe teritoriul RM. Problema restituirii acestor bunuri n-a fost pusa de niciuna dintre institutiile amintite ale statului nostru. „In momentul in care obiectele in discutie au fost declarate originare din RM, inseamna ca este vorba de o sustragere ilicita din patrimoniul cultural, iar reprezentantii guvernului ar trebui sa faca cat mai rapid demersurile necesare pentru repatrierea neconditionata a bunurilor culturale in tara, asa cum prevede legislatia internationala in vigoare”, a spus Alexandru Popa.
Ce se poate descoperi in posta diplomatica moldoveana

Arheologii sustin ca, in 2006, la Aeroportul din Amsterdam, in posta diplomatica moldoveneasca au fost descoperite 26 de obiecte arheologice in valoare de peste 300.000 euro. Valeriu Bubulici, cercetator la Muzeul National de Istorie si Arheologie a Moldovei, a fost unul dintre membrii comisiei care a expertizat lotul obiectelor repatriate in RM si care a confirmat originalitatea acestora. Ulterior, ele au fost repatriate si apoi transmise Muzeului National de Arheologie si Istorie a Moldovei, unde sunt expuse in prezent. Constatam, deci, ca arheologia ilegala este un fenomen gestionat la cel mai inalt nivel. Rezultatele anchetei initiate de Procuratura RM pe acest caz nu sunt cunoscute nici pana in prezent. Boris Focsa, ministrul Culturii, promite ca va intreprinde masuri pentru a restitui tarii valoroasele piese confiscate de Interpol.

„Cerem ca politia sa se implice activ in prevenirea distrugerilor si furturilor siturilor arheologice, sa pedepseasca cu mare asprime cautatorii de comori, iar primariile – sa fie obligate prin lege sa ocroteasca siturile arheologice. Insistam ca, pe viitor, pentru deteriorarea monumentelor de istorie si cultura sa fie aplicata legea penala. Desi Mark Tkaciuk, arheolog de profesie, a recunoscut recent amploarea fenomenului arheologiei ilegale in timpul guvernarii comuniste, el personal a impiedicat promovarea unui proiect de lege in domeniul protectiei patrimoniului arheologic, care ar fi contribuit direct la combaterea acestui fenomen”, a subliniat Sergiu Musteata.
 
Autor: Angelina Olaru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *