Actualitate

Intoxicari din Chisinau prin Bucuresti

In editia din 30 august, un ziar de la Bucuresti reincalzeste ciorba sleita despre afacerile liderului liberal-democrat in Romania si ne dezvaluie „partea intunecata a personalitatii lui Vlad Filat”. Este vorba despre presupuse fapte „comise” acum 12 ani, care nu au fost dovedite niciodata dar care, in schimb, sunt repetate pana la saturatie in presa controlata de fosta coalitie a lui Voronin ori de cate ori sunt alegeri sau alte evenimente politice importante, cum ar fi in aceste zile.

Totul este o diversiune pusa la cale de la Chisinau in presa romaneasca, dovada si faptul ca in ziarul bucurestean acuzatiile impotriva lui Filat le-am citit la doar zece zile dupa ce acestea au aparut in „Moldova Suverana”, ziarul de propaganda al PCRM. Iar coincidente nu exista. E o campanie in toata regula.

Diversiune clasica

Preluarea puterii de catre fortele necomuniste ii face pe adversarii democratiei in RM sa recurga la gesturi disperate. Improscarea cu noroi a liderilor liberali aduce aminte de inecatul care se agata de un pai pentru a nu se duce la fund. Se actioneaza dupa toate regulile propagandei – organe de presa care se citeaza unele pe altele, informatii atribuite altor surse, jumatati de adevar impletite cu minciuni sfruntate. Calomnia e strecurata in presa din Romania cu intentia de a o prelua apoi in cea de la Chisinau. Sa strecori propria informatie in alt ziar pentru a o putea cita apoi in ziarul controlat de tine ca provenind dintr-o sursa independenta si credibila e o procedura standard a diversiunii de presa. De-a lungul vremii, cel putin trei ziare de la Bucuresti s-au prins in aceasta hora…

Citim ca Filat a fost in 1997 „suspect” de contrabanda cu tigari. Dar termenul „suspect” nu exista in procedura penala din Romania. Termenii juridici sunt „invinuit, inculpat, martor”. Cetateanul care nu face parte din niciuna dintre aceste categorii nu are nicio calitate in dosarul respectiv. Pur si simplu nu exista pentru oamenii legii. De altfel, chiar in articol se spune ca Filat nu a fost audiat niciodata. Dar in articol s-a alaturat termenul de „suspect” numelui Filat pentru a sugera oamenilor ca ceva e, ca „nu iese fum fara foc”. Alta „crima” a lui Filat ar fi ca are o afacere legala in Romania si a declarat profit la Registrul Comertului. De parca ar fi derulat afaceri in cine stie ce paradis fiscal, iar profitul ar fi fost ascuns prin manevre complicate de spalare a banilor. Se arata in ziar fotografia sediului firmei lui Filat de la Iasi, de parca s-ar fi dezvaluit adresa a cine stie carui laborator ilegal de droguri. Gazeta cu pricina nu este la prima isprava de acest gen. Intr-un articol de dezvaluiri de anul trecut, care nu avea nicio legatura cu RM, se mentiona la final ca apa minerala „Borsec” se distribuie in Moldova prin firma Anda SRL. Dand dovada de umor involuntar, ziaristul de la Bucuresti scria ca a aflat din „Moldova Suverana” ca unul dintre actionarii firmei ar fi Ion Chirtoaca. De parca firma respectiva ar fi vandut arme sau materiale radioactive in loc de apa minerala.

Agentul Socor, „fiul imnului”

Manipularea prin publicarea intr-un ziar a unor informatii pe care apoi sa le citezi tu insuti ca provenind din alta sursa nu e singura arma din arsenalul diversionistilor. O alta metoda e cea a agentilor de influenta, utilizata pe larg in perioada tensionata de dupa 5-7 aprilie. Atunci, agentul de influenta folosit pentru a transmite mesajele liderului PCRM catre opinia publica drept pareri autorizate ale unui „cunoscut analist international” a fost Vladimir Socor, reactivat de urgenta de catre un Voronin care simtea ca-i fuge pamantul de sub picioare. El a dat numeroase declaratii si interviuri in care sustinea ca vinovati pentru criza politica din RM sunt Traian Basescu si liberalii moldoveni, iar canalul de comunicare folosit pentru intoxicarea opiniei publice cu propaganda antiromaneasca a lui Voronin a fost acelasi ziar de la Bucuresti care l-a atacat pe Filat. Atunci, publicatia a preluat interviul lui Socor acordat dubioasei agentii de presa Omega.

Vladimir Socor – fiul unui comunist notoriu, autorul Imnului de Stat al fostei Republici Socialiste Romania, motiv pentru care colegii de la liceul special al nomenclaturii comuniste il poreclisera „fiul imnului” – a parasit Romania inainte de 1989. Iar in aprilie 2009 el declara ca „in UE Romania nu are o voce importanta, nu poate influenta deciziile privind RM, pentru ca toate tarile europene isi dau seama ca Bucurestiul nu este obiectiv in atitudinea sa fata de RM”. Scopul lui era ca moldovenii sa nu-si mai puna nadejdea in fratii de peste Prut, dar profetiile sale mincinoase au fost infirmate putin timp dupa aceea. Parlamentul European (PE) a numit trei eurodeputati romani in comisia PE de monitorizare a alegerilor din RM din 29 iulie, presedintele comisiei fiind Marian Jean Marinescu, omul presedintelui Traian Basescu. Tot PE a propus-o pe Monica Macovei, a alta apropiata a lui Basescu, in functia de presedinta a Comisiei PE pentru RM… Socor declara cu alta ocazie, tot pentru Omega, ca politicienii romani l-ar fi atacat dur pe Basescu pentru Declaratia sa din Parlament, privind evenimentele din 7 aprilie, in care a condamnat regimul Voronin si represiunea de la Chisinau, si a anuntat simplificarea legislatiei pentru acordarea cetateniei romane. Minciuna lui Socor este vadita, pentru ca a doua zi Guvernul Romaniei a adoptat in unanimitate Ordonanta de Guvern privind cetatenia romana, solicitata de Basescu. La inceputul anului, pentru a insulta Romania, dar si pentru a-i minimaliza influenta, Socor a afirmat ca „Putin isi bate joc de Romania” prin invitatia de a participa la proiectul conductei submarine de gaze „South Stream”. Contrar acestor speculatii insa, „Gazprom” a solicitat Romaniei o intalnire cu specialistii si accesul la documentatia privind fundul Marii Negre, iar reprezentantii Romaniei au declarat ca Bucurestiul va aproba traseul conductei „South Stream”, cerut de Rusia, care va strabate platoul continental romanesc din Marea Neagra. In sfarsit, Basescu a sustinut, dupa aprobarea de catre UE a proiectului „Nabucco”, ca nu exclude participarea Romaniei si la proiectul rusesc „South Stream” daca UE nu se opune.

…In aceste zile, cand PCRM este la ananghie dupa pierderea alegerilor, era de asteptat ca agentul de influenta Socor sa fie reactivat. Dar, pesemne ca Voronin l-a lasat in plata Domnului pe „fiul imnului”, considerand ca acesta nu-l mai poate ajuta cu nimic, din simplul motiv ca si-a pierdut orice urma de credibilitate.


 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *