Actualitate

Inventatorul manevrei Heimlich a murit la vârsta de 96 de ani

Heimlich a decedat sâmbătă dimineața la un spital din Cincinnati, în urma complicațiilor survenite după un atac de cord suferit lunea trecută, a indicat familia medicului.

"Manevra Heimlich", inventată în 1974, în timp ce doctorul deținea postul de chirurg-șef la Spitalului Evreiesc din Cincinnati, utilizează presiunea aplicată pe abdomen pentru eliberarea căilor respiratorii ale unei persoane.

Anul acesta, în luna mai, doctorul a pus în practică manevra, salvând o femeie în vîrstă de 87 de ani dintr-o casă de bătrâni, care se înecase cu o bucată de hamburger.

Tehnica este creditată cu salvarea vieții a peste 100.000 de persoane doar în Statele Unite. Printre persoanele salvate de la sufocare prin această manevră se numără fostul președinte SUA Ronald Reagan, starul pop Cher, fostul primar al New York-ului Edward Koch, actorii Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher, Jack Lemmon și Marlene Dietrich.

Manevra anti-sufocare nu a fost însă singura inovație încununată de succes a lui Heimlich. În anul 1962 el a dezvoltat o valvă pentru piept, creditată cu salvarea vieții multor soldați în războiul din Vietnam și încă folosită pentru pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală în zona pieptului. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *