Timpul.md

Actualitate 19 Septembrie 2017 | 17:04

INVESTIGAȚIE: Pastile din Transnistria, motivul scandalului monstru din boxul românesc

Patru juniori români au fost depistați pozitiv la un control cerut chiar de federație înainte de campionatele continentale. Au fost înscriși însă în competiție, iar unul chiar a și boxat!

Federația Română de Box se află în mijlocul unui nou scandal de proporții. Fără finanțare, cu conturile blocate, acum pugilismul românesc este implicat într-un rușinos caz de dopaj!

Patru juniori români, care se aflau în lotul pentru Campionatele Europene de juniori au fost depistați pozitiv cu furosemid: Marian Dumitru (categoria 48kg, Horezu), Andreas David (52kg, Tg Jiu), Ionuț Lupu (54kg, Iași), Ionuț Pălănceanu (63kg, Dinamo).

PASTILE DIN TRANSNISTRIA

În ancheta demarată în Bulgaria, cei patru sportivi prinși dopați ar fi declarat că și-au procurat singuri pastilele din Transnistria, cu ocazia unui turneu efectuat la Tiraspol la începutul lunii septembrie.

"Au spus că au plecat singuri la o farmacie care se afla în apropierea locului de cazare și de acolo au cumpărat medicamentele. Probabil le-au luat de-a lungul a mai multor zile, fără cunoștința antrenorilor, care ar fi trebuit însă să fie atenți la orice mișcare a copiilor", au explicat pentru GSP surse de la lot.

CONTROL CERUT DE FR BOX

România înscrisese pugiliști la Europenele de juniori de la Albena la toate cele 13 categorii, dar a fost nevoită să-i retragă de urgență pe cei patru! Prea târziu însă, David Andreas a intrat în competiție în chiar prima zi a întrecerilor! "Noroc" că a pierdut, decizie la puncte 5-0 în fața ucraineanului Iuri Vojnâi. Astfel nu a fost obligat să meargă la controlul doping!

Lotul național de juniori s-a pregătit înainte de CE la Brăila sub conducerea antrenorilor Valentin Anghel (coordonator), George Anghel și Radu Zarif, lor alăturându-li-se pe final și antrenorul federal Valentin Vrânceanu. Federația a cerut Agenției Naționale Antidoping (ANAD) un control doping al sportivilor înainte de plecarea spre Bulgaria.

"Rezultatele au venit, din câte știu eu, exact înainte de începerea competiției. Federația a știut că cei patru sportivi sunt dopați și totuși i-a înscris în competiție! De ce au cerut contrul la ANAD? Știau oare că sportivii iau tot felul de pastile", întreabă un tehnician al unui club important din boxul românesc.

NU AVEAU DOCTOR ȘI NICI MASEUR

Acest scandal numai bine nu pică pentru boxul românesc. "Suntem vai de capul nostru. Scandalul ăsta ne mai trebuia! Din păcate, copilașii ăștia sunt nevinovați. Ei nu știu de capul lor. Atât timp cât la lot nu au medic, nu au maseur, ce pretenții să ai?", spune Napoleon Gheorghe, antrenor la Dinamo, club care are un sportiv implicat. "Eu nu știu de ceilalți boxeri, dar știu de sportivul meu. Am discutat cu el. Mi-a spus că s-au hotărât între ei să ia pastile.

Mi-a spus că pastilele de slăbit au fost aduse de Marian Dumitru, care le-a spus că el a mai luat și că niciodată nu a fost prins cu nimic necurat", a povestit tehnicianul de la Dinamo.

Napoleon Gheorghe crede că vina principală e a antrenorilor de la lot. "Și eu sunt la lotul de seniori, dar îi țin din scurt. Dacă îi scapi din mână, la revedere. Noi facem și pe medicul, și pe maseorul. Pălănceanu, de exemplu, provine dintr-o familie defavorizată, dar l-am ținut din scurt. A fost la Cupa României, la Naționale, dar a fost curat", a subliniat tehnicianul.  

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus