Politică

Investigaţie: Cât costă fotoliul de deputat?

Cele mai mari cheltuieli pentru un loc de deputat îi revin Partidului Democrat care a vărsat în campania electorală, potrivit rapoartelor oficiale, 11,7 mln. lei şi a obţinut 15 mandate de deputat. Astfel, fotoliul unui deputat din PD costă în jur de 780 mii lei. Cele mai mici costuri revin Partidului Comuniştilor, care a cheltuit pentru scrutin 4,3 mln. lei şi a obţinut 42 de mandate. Locul unui deputat comunist a costat în jur de 100 mii lei. PLDM a obţinut 32 de mandate, pentru care a cheltuit peste 10 mln. lei. Prin urmare, un mandat costă cam 310 mii lei. Locul unui deputat liberal costă ceva mai scump – 320 mii lei. Această formaţiune a aruncat în alegeri 3,8 mln. lei şi a obţinut 12 mandate.

Şomeri, pensionari şi donaţii de sute de mii de lei

Rapoartele financiare ale partidelor politice antrenate în scrutinul electoral din 28 noiembrie, mărimea donaţiilor dar şi declaraţiile pe avere depuse la CEC ale candidaţilor înscrişi pe listele partidelor politice arată că în cursa pentru cele 101 fotolii din Parlament s-au avântat atât şomeri şi tineri fără o leţcaie, cât şi pensionari şi milionari. Donaţiile unora, mai mult decât generoase, întrec cu mult veniturile declarate în ultimii ani.

Potrivit legislaţiei electorale, persoanele fizice pot dona partidelor politice până la 500 de salarii medii lunare într-un an bugetar, adică nu mai mult de 1,5 mln. lei. Această sumă include şi cotizaţiile de membru în cazul membrilor de partid. Echivalentul donaţiei din partea unei persoane juridice nu trebuie să depăşească 1000 de salarii medii lunare pe economia naţională, adică 3 mln. lei. Sergiu Lipciu, expert IDIS „Viitorul”, susţine că „plafonul stabilit pentru donaţiile persoanelor fizice şi juridice către partide este extrem de înalt, raportat la nivelul de trai al cetăţenilor din RM, fapt ce favorizează corupţia politică, în special, vânzarea locurilor de pe lista partidelor”. „Corelarea acestui plafon cu plafonul impus cheltuielilor de campanie – 21.664.445 lei – pentru un partid politic denotă că sunt suficiente 15 persoane fizice sau opt persoane juridice pentru finanţarea campaniei oricărui partid”, precizează Sergiu Lipciu. În asemenea circumstanţe, consideră expertul, „nu pot fi asigurate condiţii egale de participare a cetăţenilor la viaţa politică, iar dependenţa de donatorii mari poate afecta grav funcţionalitatea democraţiei, în special drepturile, libertăţile şi bunăstarea cetăţenilor”.

Dintre formaţiunile care au acces în noul Parlament, Partidul Democrat a acumulat cele mai multe resurse financiare în fondul electoral. Acest partid are cea mai lungă listă de donatori – 292 de persoane, care au vărsat oficial în bugetul de campanie peste 11,7 mln. lei, o sumă-record pentru scrutinele din R. Moldova. 101 persoane, adică o treime din donatori, au vărsat în vistieria partidului 75 la sută din donaţii. PD se remarcă şi cu cel mai mare număr de şomeri şi pensionari care au făcut donaţii generoase în campania din noiembrie 2010 – 1,34 mln. lei, ceea ce constituie 11,5% din venituri. De exemplu, cel puţin 21 de persoane neangajate au donat sume cuprinse între 3000 şi 100.000 de lei, iar şase pensionari – sume între 3200 şi 90 mii de lei. În această campanie, PD a colectat de trei ori mai mulţi bani decât în campania din 29 iulie 2009 şi de şase mai mult comparativ cu campania din 5 aprilie. Cea mai mare donaţie din partea unei persoane a constituit 720 mii lei. În medie, o donaţie către PD a fost de 40.091 lei, adică circa 13 salarii medii pe economie.

Pentru Partidul Liberal Democrat au făcut donaţii 141 de persoane. În medie o donaţie a constituit 71,4 mii lei. De exemplu, 33 de persoane au donat 72% din totalul resurselor colectate în fondul electoral. Spre deosebire de PD, lista donatorilor PLDM este mai puţin populată cu şomeri şi pensionari, iar valoarea donaţiilor acestora reprezintă doar circa 1,5%. Totuşi, şase pensionari au donat PLDM sume între 3.000 şi 40.000 de lei. În schimb, o categorie importantă a donatorilor, deşi destul de pestriţă, o alcătuiesc funcţionarii şi demnitarii publici, care au donat partidului peste 4,27 mii lei, sumă ce constituie aproximativ 43% din total. PLDM s-a remarcat cu cea mai mare donaţie – 800 mii lei – făcută în această campanie. Patru donaţii au fost de peste jumătate de milion, iar primii 15 candidaţi pe lista acestei formaţiuni au colectat aproape jumătate din totalul veniturilor.

Partidul Comuniştilor a declarat venituri mult inferioare comparativ cu PD şi PLDM. Experţii IDIS „Viitorul” spun însă că această formaţiune mai degrabă s-a străduit să-şi camufleze donatorii reali. PCRM are o listă de 76 de finanţatori. Peste 2/3 din veniturile de campanie au fost vărsate în vistieria partidului de 16 deponenţi, sumele variind între 100 şi 250 mii lei. O treime din finanţatori au acumulat 78 la sută din venituri. În opinia experţilor citaţi, PCRM poate fi considerat un partid de tip oligarhic de rând cu alte partide din R. Moldova. Valoarea medie a unei donaţii pentru PCRM a constituit 58.734 lei, adică în jur de 19 salarii medii pe economie. Nu am putut să verificăm numărul şomerilor şi al pensionarilor care au făcut donaţii către PCRM, deoarece această formaţiune nu a indicat în rapoartele financiare depuse la CEC dacă cel care a vărsat bani în vistieria formaţiunii e angajat sau nu în câmpul muncii.
Deşi în rapoartele financiare ale Partidului Liberal nu am găsit donatori şomeri sau pensionari, acesta a reuşit să pătrundă în cohorta celor mai bogate partide. PL a fost finanţat de 31 de donatori. 83,4 la sută din venituri revin donatorilor foarte mari, iar valoarea medie a unei donaţii constituie 123.143 lei.

Schimbă milioanele pe salariul de deputat

Cât despre milionari – e şi aici un paradox, inexplicabil, deocamdată. În scrutinul din noiembrie numărul oamenilor de afaceri milionari antrenaţi în cursa pentru Parlament, decişi să schimbe veniturile de sute de mii de lei pe salariul de deputat de cinci-şase mii de lei, a fost foarte mare. Care să fie miza unui atare pas? Dorinţa de a se dedica intereselor ţării, a lucra pentru cetăţean, grija pentru protejarea afacerilor, interesul de grup, un simplu moft sau funcţia de deputat este una profitabilă?
Miza pare să fie totuşi una destul de mare. Cele mai mari donaţii către partide le-au făcut, în mare parte, persoanele care se aflau în primele 10-20 de locuri în listele partidelor antrenate în scrutin, adică pe locurile eligibile. Mărimea donaţiilor scade proporţional cu poziţia din listă. Aranjamentul de după alegeri arată că majoritatea donatorilor generoşi din partidele care au trecut pragul electoral au şi obţinut mandatul de deputat.

Partidul Democrat din Moldova

Cel mai generos donator de la PD a fost în campania din noiembrie controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, înscris pe ultima sută de metri în lista partidului şi promovat în funcţia de vicespicher. El a donat partidului în mod oficial suma de 720 mii de lei. Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD, de rând cu alţi cinci candidaţi: Alexandru Stoianoglo, Vasile Botnari, Vasile Aghenia, Zinaida Țurcanu au donat câte 100 mii lei, iar Andrian Candu – 85 mii lei. Sume a câte 100 mii lei au dăruit alţi patru cetăţeni, care însă nu s-au regăsit şi pe listele partidului. Unul dintre ei – Dorin Andros – e neangajat în câmpul muncii. Alexandru Stoianoglo, Zinaida Ţurcanu şi Vasile Aghenia au avut venituri pentru anii 2008-2009, potrivit declaraţiei depuse la CEC, de două ori mai mici decât donaţia făcută (!).

Partidul Liberal Democrat

Cel mai generos candidat înscris pe listele PLDM este deputatul Ion Ionaş, anterior om de afaceri. 800 mii lei a constituit donaţia făcută de el, fiind şi cea mai mare din acest scrutin. Alte 350 mii lei Ionaş le-a vărsat în bugetul formaţiunii la referendum. Donaţia din acest an făcută de Ion Ionaş constituie cam a treia parte din veniturile pe care le-a avut el în ultimii doi ani. Valeriu Streleţ a donat 500 mii lei, liderul formaţiunii Vladimir Filat – 417 mii, Victor Bodiu – 183 mii lei, Ghenadie Ciobanu şi Simion Furdui – câte 150 mii lei, iar Alexandru Cimbriciuc – 100 mii lei. Alte donaţii coboară sub 100 mii lei. Trebuie să amintim că la referendum premierul Filat a contribuit cu 506 mii lei, Valeriu Streleţ – cu 250 mii de lei, Ghenadie Ciobanu – cu 150 mii lei. Simion Furdui a făcut donaţii de 150 mii lei, în timp ce a declarat pentru ultimii doi ani venituri de 113 mii de lei. În alegerile din 2009, Furdui a sponsorizat partidul cu 430 mii lei.

Donaţii generoase pentru PLDM au făcut şi persoane care nu au figurat în lista de candidaţi. Bunăoară, Alexandru Cecan de la SRL „Assabat Grup” şi Vasile Matiuşenco de la SRL „Nata Company” au donat câte 500 mii lei, Ion Gangan de la SRL „Plastcom Plus” – 280 mii lei, Tudor Rotaru de la SRL „LVM-TR” – 220 mii lei, iar primarul oraşului Soroca şi cel al satului Vadul lui Isac din Cahul au donat 150 mii şi, respectiv, 100 mii lei.

Partidul Liberal

Liberalii, deşi mai modeşti la averi, au făcut donaţii către partid pe potriva milionarilor din alte formaţiuni. Cel mai mult a donat Mihail Cârlig – 500 mii lei, la un venit pentru ultimii doi ani de numai 152 mii lei. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a donat 400 mii lei, având un venit declarat pentru ultimii doi ani de 625 mii lei. Trebuie să amintim că în anul 2009, Mihai Ghimpu a vărsat în vistieria partidului pe care îl conduce 755.750 lei, cea mai mare sumă donată de o persoană fizică în cele două campanii electorale.

Oleg Bodrug şi Alexandru Arseni au donat câte 200 mii lei, ultimul având un venit de numai 85 mii lei în ultimii doi ani. Câte 150 mii lei au vărsat în puşculiţa formaţiunii Ion Lupu, Ştefan Urâtu, Vitalie Marinuţă, iar câte 100 mii lei – Gheorghe Brega şi Ştefan Chitoroagă. Dintre cei care nu au fost incluşi şi în lista de candidaţi au făcut donaţii mari Alexandru Machedon de la SRL „Starnet” – 300 mii lei, Corneliu Molea de la SRL „Danialen Impex” – 295 mii lei şi Aliona Gabura de la SRL „Grand lift” – 140 mii lei.

Partidul Comuniştilor

La Partidul Comuniştilor lucrurile stau altfel: cele mai mari donaţii le-au făcut nu liderii sau primii pe lista candidaţilor, ci oameni necunoscuţi, unii chiar neangajaţi în câmpul muncii. Numai din Anenii Noi şase persoane au vărsat, potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC, sume între 120 şi 250 mii lei. Aceştia sunt Levitchi Anton, Gusev Vitalie (câte 250 mii lei), Cebanu Vitalie – 180 mii lei, Jigan Ghenadie – 150 mii lei, Gârleanu Gheorghe – 120 mii lei. La fel de generoşi s-au dovedit a fi patru chişinăuieni: Kovali Anatolie, Ciubanaşvili Gheorghe, Tiperman Tatiana şi Chiticari Elizaveta, care au donat Partidului Comuniştilor câte 250 mii lei. Vasilcan Oleg din Orhei a donat 120 mii lei. Din analiza listelor cu donaţii ale PCRM, depuse la CEC în anul 2009, am constatat că fiecare dintre fruntaşii partidului aveau în sarcină să aducă donaţii dintr-un anumit raion. Responsabil de Anenii Noi era anul trecut controversatul deputat comunist Anatolie Popuşoi, care nu se regăseşte anul acesta în lista donatorilor PCRM, dar care, bănuim, a contribuit masiv în vistieria partidului, mai ales după ce s-a confruntat cu probleme mari la capitolul integritate.

Dintre fruntaşii PCRM, cei mai generoşi s-au dovedit a fi Igor Dodon şi Alexandru Bannicov, care au donat 150 mii lei şi, respectiv, 104 mii lei. În rest, donaţiile sunt extrem de modeste. De exemplu, Vladimir Voronin a vărsat în vistieria partidului numai 50 mii lei, iar Miron Gagauz, Sergiu Stati, Mark Tkaciuk, Anatolie Zagorodnîi şi Igor Vremea – câte 30 mii de lei.

Chiar dacă anul acesta presa a scos la iveală faptul că unele persoane înscrise în listele Partidului Comuniştilor în calitate de donatori au declarat ulterior că nu ştiu de aceasta şi că nici nu ar fi avut de unde să doneze astfel de sume, totuşi CEC şi nici alte organe de stat abilitate cu controlul surselor de finanţare ale partidelor politice nu au luat atitudine.

Cornelia Cozonac,
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
www.investigatii.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *