Carte

Investit şi învestit

Titlurile, mai vechi şi mai noi, de pe internet etalează când investit, când învestit, astfel că găsim: “Învestirea noulu guvern, în imagini”, “Învestirea guvernului Leancă”, apoi apar alte variaţii pe aceeaşi temă – “Investirea noului guvern”, “Neafiliații despre votul privind investirea noului Guvern”, “nu avem o claritate când va fi investit noul guvern”, “nu voi discuta despre investirea noului guvern” şi tot aşa mai departe, din învestire în investire.

Regretabila confuzie se face între două cuvinte foarte asemănătoare, mai ales la pronunţare, dar care au sensuri total diferite. Când este vorba de oficializarea unor organe de conducere sau de accederea într-o funcţie, se foloseşte verbul a învesti – a acorda cuiva în mod oficial un drept, o autoritate, o demnitate, o atribuție; iar învestitura este un act prin care cineva este învestit cu o demnitate. Anume despre învestirea noului guvern (şi nu investirea) este vorba în toate exemplele de mai sus.

Or, în general, lumea este mai bine familiarizată cu lexemul a investi şi cu derivatele acestuia investiţie şi investire, care se referă la economie şi mijloace financiare sau materiale. Sensurile lor sunt următoarele: a investi – a plasa, a aloca, a cheltui un fond, un capital, diverse mijloace materiale într-o întreprindere; a face o investiție. investiţie – 1. plasare de capitaluri în întreprinderi industriale, agricole, comerciale etc., cu scopul obținerii de profituri; (concr.) capitalul plasat. 2. alocare (de către stat) a unei sume și a altor mijloace materiale pentru crearea de noi fonduri fixe, pentru lărgirea, reutilarea și modernizarea celor existente; (concr.) suma alocată, fondurile alocate; investire – acțiunea de a investi și rezultatul ei.
Trebuie să mai menţionăm că a investi şi investiţie se folosesc şi în alte contexte, care nu se referă doar la finanţe şi mijloace materiale. De exemplu, afirmaţia Investim în viitorul tău! trebuie înţeleasă mai curând ca Ne preocupăm de viitorul tău, Îţi ajutăm să-ţi creezi viitorul. Se mai spune despre cineva că a investit mult timp şi efort pentru a obţine un rezultat dorit sau despre părinţii care investesc în copiii lor tot ce consideră că este mai bun.

Perechea paronimică a învesti/a investi nu trebuie lăsată la voia întâmplării, iar sensurile trebuie respectate cu stricteţe. S-ar putea ca erorile citate iniţial să fie rezultatul neatenţiei, al grabei, dar acestea nu sunt o scuză, cu atât mai mult, cu cât confuziile respective apar la tot pasul.

Irina Condrea, conf. univ., dr.habilitata în filologie, USM
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *