Ultima oră

Investiţii de un miliard de euro în turismul balnear

TVA de 5%, redevenţe zero pentru apa geotermală şi apa minerală, investiţii de minimum un miliard de euro în dezvoltarea turismului balnear – sunt măsurile anunţate de Ministerul Turismului, în concordanţă cu planul de acţiune al Guvernului pentru perioada septembrie- decembrie 2018. Cota de TVA de 5% se va aplica „pentru domenii precum: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea, activităţile sportive, recreative şi distractive”.Turismul va avea astfel cea mai mică cotă a TVA dintre toate sectoarele economice.

O altă măsură care vine în întâmpinarea stimulării turismului din România, dar şi cu efecte asupra sănătăţii populaţiei, va fi deblocarea turismului balnear prin redevenţe zero pentru apa geotermală şi apa minerală naturală utilizată pentru consumul populaţiei la bugetele publice.

În plus, autorităţile locale şi societăţile comerciale vor putea accesa bani din fondul de investiţii pentru dezvoltarea şi modernizarea staţiunilor balneare. Estimarea Guvernului pentru dezvoltarea turismului balnear prevede investiţii de minimum un miliard de euro prin proiecte în următorii 10 ani. “Sectorul turistic balnear avea nevoie urgent de aceste măsuri în contextul în care o treime dintre izvoarele termale şi minerale ale Europei sunt în ţara noastră”, susţine ministerul.

Încă se lucrează la Legea turismului

Ministerul Turismului va definitiva Legea turismului, actul normativ prin care vor fi stabilite liniile directoare de funcţionare a serviciilor în domeniul turismului, o lege care va avea ca principal scop promovarea României ca destinaţie turistică şi creşterea numărului de turişti autohtoni şi străini. Un prim pas în acest sens a fost făcut prin memorandumul de descentralizare în sectorul de turism, care a fost deja adoptat de guvern, astfel autorităţile locale urmează să preia o parte dintre atribuţiile ministerului.

antena3.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *