Actualitate

Investitorii străini: „BNM a stagnat în asigurarea integrităţii sectorului bancar”

Antreprenoii cer să fie desemnat un nou guvern pentru a restaura stabilitatea politică şi geo-economică în scopul accelerării procesului de reforme, 

În declaraţie se menţionează că cele mai recente evoluţii din ţară au generat numeroase preocupări în rândul comunităţii de afaceri şi al cetăţenilor, ce pot duce la o recesiune de lungă durată, tensiuni sociale şi emigrări în masă. Mediul de afaceri în întregime, fie investitori străini sau companii locale, indiferent de mărimea acestora sau sectorul din care fac parte, se confruntă cu un nivel de incertitudine fără precedent, ca urmare a absenţei unui guvern stabil şi a incertitudinii din sistemul bancar a numeroaselor bănci moldoveneşti.

„BNM a stagnat în asigurarea integrităţii sectorului bancar, alături de implicarea semnificativă a „offshoring-ului” în structurile acţionare ale băncilor locale comerciale care au rezultat în deficienţe în administrarea corporativă, practici neetice de business şi distorsionarea competitivităţii. În pofida ultimelor reforme, orientate spre combaterea spălării banilor, autorităţile statului au eşuat în contestarea acestui fenomen, iar sistemul bancar rămâne agreabil pentru astfel de activităţi”, se menţionează în declaraţie.

Semnatarii apelului – Asociaţia Businessului European, AMCHAM Moldova, Camera de Comerţ Italia-Moldova, Camera de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova şi Asociaţia de Colaborarea Economică Moldo-Germană – îndemnăm partidele politice parlamentare să desemneze un nou guvern şi să-i ofere un mandat pentru a ajunge la un acord cu FMI.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *