Ultima oră

Iohannis, mesaj strategic la întâlnirea statelor riverane Mărilor Adriatică, Baltică şi Neagră

Reuniunea, care a avut loc marți seara, a fost organizată la inițiativa președintei Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, în colaborare cu think-tank-ul american Atlantic Council, a informat Administrația Prezidențială într-un comunicat transmis AGERPRES.

Reuniunea a avut ca principal obiectiv schimbul de opinii asupra posibilităților de cooperare între statele din respectivul areal geografic, pe fondul existenței unor oportunități și provocări comune, îndeosebi în domenii precum energia și securitatea energetică și infrastructura.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, pentru reușita proiectului de interconectare, ar trebui acționat pe trei paliere. În primul rând, statele trebuie să acționeze pentru avansarea propriilor interconexiuni cu vecinii; în al doilea rând, ar trebui acționat pentru promovarea coridoarelor de transport pe axele Nord — Sud și Est — Vest; de asemenea, regiunea "celor trei mări" ar trebui să vizeze integrarea pe scară globală, atât cu Asia Centrală și Africa, cât și cu regiunea euroatlantică extinsă.

Alături de președintele României, la reuniune au mai luat cuvântul președinții din Croația, Bulgaria, Polonia, precum și miniștri de externe și înalți oficiali din Slovacia, Lituania, Ungaria, Letonia, Slovenia, Austria, Republica Cehă, Estonia și Statele Unite ale Americii.

Sursa: realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *