Cultură

Ion Cârchelan, artistul ce exportă frumuseţea Moldovei

Peisajul său rustic are imprimată perenitatea frumuseţii naturii, iar căutările artistice exprimă parcă infinitul universului, trecut şi viitor.

Calm, blajin, atemporal – unde nimic nu e prea mult şi nimic prea puţin -, doar atât cât să-ţi încânte privirea. Toate acestea te împing spre meditaţie, furtunile şi clarobscurul vieţii au fost cedate cu abnegaţie lui Courbet şi Rembrandt. Iar dacă cineva a încercat să imortalizeze timpul, cu certitudine, Ion Cârchelan a reuşit.

Revenit de curând de la Bienala din Chianciano Terme, Italia, artistul ne-a împărtăşit bucuria reîntoarcerii acasă şi nu a venit cu mâna goală, ci cu o menţiune. Dintre câteva mii de participanţi, Ion Cârchelan s-a aflat printre cei 160 de norocoşi care au fost selectaţi de juriu pentru a participa la această prestigioasă expoziţie, a doua ca importanţă după cea de la Veneţia.
Anume aici pictorului i-a fost oferită menţiunea de participare la Bienala desfăşurată la Muzeul de Arte din Chianciano Terme, artistul basarabean clasându-se pe locul trei la compartimentul grafică. „Am trecut printr-o preselecţie foarte riguroasă, juriul fiind compus din curatori din Confederaţia europeană a criticilor de artă. Au participat artişti din diverse colţuri ale lumii, însă au fost selectaţi doar 160 de pictori din 50 de ţări, iar eu am avut marele noroc să reprezint R. Moldova.

Miza este în continuare foarte mare, fiindcă după această preselecţie urmează o altă etapă, unde vor fi aleşi 30 de pictori care vor avea prilejul să-şi expună lucrările la o galerie faimoasă din Londra”, a spus plin de entuziasm plasticianul, precizând că, dintre lucrările prezentate la bienală, a fost impresionat de cele ale unor pictori din Irlanda, Rusia, Lituania, Israel şi România. Deşi este cuprins încă de euforie, artistul nu se opreşte aici, orientându-şi atenţia spre noi obiective. Mai întâi de toate, el urmează să reia colaborările cu vechile galerii din Atlanta şi New York, iar în primăvara următoare intenţionează să meargă în Franţa pentru o altă expoziţie.

Din lipsă de timp, pictorul absentează din mediul artistic din Moldova, cu toate acestea ţara sa rămâne o sursă inepuizabilă de inspiraţie. „Peisajul basarabean este unul sublim şi mă încântă prin diversitatea de motive rustice care, din păcate, se pierd în timp, fiind înghiţite de cele citadine”. Un alt izvor generator de frumos este delta Dunării, pe care Ion Cârchelan o pictează inspirat în orice anotimp.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *