Timpul.md

Actualitate 5 Mai 2020 | 20:14

Ion Casian: „Amenda rușinoasă aplicată preotului Borșevschi este o lovitură împotriva neamului românesc”

Fostul deputat și vicepreședinte al Uniunii Avocaților, Ion Casian, se arată indignat de decizia poliției de a-l amenda pe preotul Pavel Borșevschi pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie și prevenire a bolilor epidemice, deși acesta a respectat cu strictețe toate recomandările autorităților cu privire la stoparea răspândurii coronavirului de tip nou. Casian se arată convins de faptul că preotul este victima unei răfuieli a guvernării socialiste cu clericii neloiali.

Este o răfuială murdară a guvernării cu notoriul preot Pavel Borșevschi. Poziția sa pe diverse probleme, adevărul și curajul domniei sale de a spune lucrurilor pe nume, pe mulți îi irită și nu le este pe plac”, a declarat avocatul pentru TIMPUL.

Fostul parlamentar își exprimă regretul și față de atitudinea instanțelor judecătorești din R. Moldova, care au trecut cu vederea faptul că preotului i-a fost încălcat dreptul fundamental la apărare. „Pe parcursul anilor, instanțele din R. Moldova nu de puține ori au dat dovadă de mult servilism diferitor regimuri politice, ce s-au perindat pe parcursul istoriei”, precizează Ion Casian. Astfel, el consideră că această amendă este una „rușinoasă”, fiind o „lovitură nu numai împotriva preotului, dar și a credinței creștine și a neamului românesc”.

Menționăm că preotul Pavel Borșevschi, paroh la Biserica „Sf. Dumitru” din Chișinău, a fost amendat la 26 martie cu 22 500 de lei, în lipsa avocatului. Amenda a fost menținută în vigoare de către Judecătoria Chișinău, sectorul Ciocana, și de către Curtea de Apel. Însă, în deciziile lor, magistrații au schimbat radical declarațiile pe care preotul le-a făcut în fața poliției.

Ion Casian a fost și membru al Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus