Actualitate

Ion Tăbârţă: Unui guvern minoritar îi va fi dificil să reziste întreg mandatul

În orice ţară un guvern minoritar este unul fragil, în orice moment poate cădea, fiindcă e un guvern al negocierilor continue şi depinde de raportul de forţe în parlament. Unui astfel de guvern îi va fi dificil să reziste întreg mandatul. De această părere este analistul politic Ion Tăbârţă.

Analistul a declarat că un guvern minoritar va trebui să manevreze şi să plutească printre forţele din parlament. Şi chiar dacă astfel de guverne sunt fragile, se mai întâmplă şi minuni, a sugerat Ion Tăbârţă.

Referindu-se la o eventuală componenţă a viitorului executiv, Ion Tăbârţă a specificat că este evident că la Ministerul Economiei va fi făcută o schimbare, deoarece Andrian Candu a fost ales preşedinte de parlament. „Din câte ştim, la Ministerul Justiţiei şi la Ministerul Afacerilor Interne nu vor rămâne Oleg Efrim şi Dorin Recean, care au anunţat că nu vor mai continua activitatea în aceste funcţii”, a spus analistul.

Nu mai vor să facă parte din Cabinetul de miniştri Marcel Răducan, ministru al dezvoltării regionale, şi Valentina Buliga, ministrul muncii. „Cred că vor fi schimbaţi şi miniştrii care au venit din partea Partidului Liberal Reformator, cu excepţia lui Octavian Bodişteanu, de la Ministerul Tineretului şi Sportului, care pe parcurs a trecut la Partidul Democrat, căruia i-a revenit acest minister conform Acordului de constituire a alianţei de guvernare”, a spus analistul.

La sigur, îşi va păstra funcţia Natalia Gherman, ministru al afacerilor externe, spune Ion Tăbârţă, care crede că putem fi siguri că şi Maia Sandu, ministru al educaţiei, va fi păstrată în funcţie, deoarece a lansat reforme dureroase şi care au început a da rezultate. „Cred că-şi va păstra funcţia şi ministrul transporturilor. Acest minister cu năbădăi practic a lăsat pe dinafara guvernării Partidul Liberal. Dacă Partidul Democrat a luptat pentru acest minister, cred că Vasile Botnari va rămâne în funcţie. Nu este exclusă o continuitate la ministerul culturii şi la cel al tehnologiilor informaţionale”, a opinat analistul.

În rest, funcţiile de miniştri sunt învăluite în mister şi există şanse mari să avem nume noi. Ion Tăbârţă nu exclude şi o revenire a lui Victor Osipov în funcţia de vicepremier pentru reintegrare. Analistul menţionează că o parte din cei care ar putea să-şi păstreze funcţiile merită cu adevărat, dar unii sunt, pur şi simplu, apropiaţi conducerii partidelor care îi numeşte şi de aia vor rămâne în Guvern.

Sursa: IPN / Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *