Timpul.md

Actualitate 25 Noiembrie 2017 | 10:38

IPN: Guvernul nu-și poate permite ca Moldova să fie izolată pe plan extern, opinie

Pentru anul viitor, Guvernul de la Chișinău Moldova nu-și poate permite luxul ca Republica Moldova să fie izolată pe plan extern și de a nu restabili relațiile cu partenerii externi.

Necesitatea de a avea o relație normală cu partenerii europeni este extrem de importantă. 

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Expertul în economie, Veaceslav Ioniță consideră că nu trebuie să se înțeleagă greșit faptul că UE a înaintat condiționalități în schimbul celor 100 de milioane de euro pe care a anunțat că i-ar putea acorda Republicii Moldova. Potrivit lui, Uniunea Europeană folosește aceste granturi și împrumuturi doar în calitate de stimulente pozitive pentru ca Moldova să întreprindă acțiunile de care are nevoie.

„Vreau să-mi spună cineva care dintre condiționalitățile UE nu sunt extrem de vitale pentru cetățeanul Republicii Moldova”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Expertul Veaceslav Berbeca consideră că precondiția de ordin politic înaintată de Uniunea Europeană ține inclusiv de faptul că în 2018 în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare.

Îngrijorarea UE ține de sistemul electoral mixt, care ar putea să defavorizeze anumite partide. „Există o îngrijorare în Uniunea Europeană față de felul cum ar putea să evolueze lucrurile în Republica Moldova”, spune Veaceslav Berbeca.

Sursa: Ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus