Artă

IPOTEZĂ ŞOC. Este posibil ca hoţii să fi ars tablourile de 200 de milioane de euro, furate de la Rotterdam

Cele şapte tablouri furate de trei hoţi români din muzeul Kunsthal din Rotterdam (Olanda) ar putea fi distruse sau arse. Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, membri ai clanurilor intelope din Măcin (Tulcea), s-au speriat atunci când au văzut ce opere de artă au reuşit să fure.

Radu Dogaru s-a dus în Bucureşti, la un specialist, cu două tablouri: „Cititoare în alb şi galben”, de Henri Matisse, şi „Femeie lângă o fereastră deschisă”, de Paul Gauguin. Evaluatorul Mariana Dragu a confimat că acestea sunt originale şi ar costa aproximativ 60 de milioane de euro. „Mai bine nu le-am fi luat! Ar fi trebuit să le ardem!”, spunea Radu Dogaru într-o discuţie telefonică.

Celelate cinci tablouri sunt: „Cap de Arlechin”, de Pablo Picasso, „Podul Waterloo” şi „Podul Charing Cross”, de Claude Monet, „Autoportret”, de Meyer de Haan şi „Femeie cu ochii închişi”, de Lucian Freud. Nimeni dintre anchetatori nu a spus unde sunt acum operele de artă. „Din actele dosarului, acum ele ar fi undeva în Iaşi, nu ştiu mai multe detalii”, a declarat ieri Doina Lupu, avocata a doi dintre hoţi.

Relaţiile cu albanezii

Alexandru Bitu şi Eugen Darie ar fi ajuns în Olanda la propunerea unui interlop albanez. Acesta este cercetat în lipsă, în România, pentru tentativă de omor, după ce a încercat să ucidă un bărbat cu o armă militară. El i-a instruit în Olanda şi le-a făcut legătura cu mafia albaneză.
În încercările lor de a găsi un intermediar, hoţii ar fi ajuns la fotomodelul Petre Kondrat, asistent – managerul designerului Cătălin Botezatu. El le-a făcut cunoştinţă cu Constantin Dinescu, un colecţionar din Bucureşti. Dinescu s-ar fi retras din combinaţie când a văzut că tablourile sunt originale. Fotomodelul, evaluatoarea şi colecţionarul sunt cercetaţi pentru tăinuire.

Autorii ”Marelui Jaf” rămân în arest! Cine este fotomodelul lui Cătălin Botezatu acuzat în acest dosar. Cătălin Botezatu: "Mă simt hărţuit! Sunt speculaţii! Nu sunt implicat!"

S-au încurcat în minciuni, la instanţă

Cei trei suspecţi s-au contrazis de la o propoziţie la alta, în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti.

Aruncă vina

Bitu: Am fost implicat în această chestie. Pur şi simplu sunt nevinovat. Dacă ar fi fost să fiu implicat aş fi ştiut.
Instanţa: Vorbeaţi la telefon despre obiecte de artă, ce obiecte?
Bitu: Recunosc convorbirile telefonice. Vorbeam despre obiecte de valoare, obiecte de artă. Nu ştiu ce obiecte.
Instanţa: Păi, dvs. faceţi aceste afirmaţii!
Bitu: Nu ştiu despre ce obiecte e vorba. Radu mi-a indicat acele obiecte când m-a rugat să-l pun în legătură cu anumite persoane.

Se dă cocoş

Dogaru: Nu am fost nici autor, nici complice. Nu am nevoie de intermediar. Dacă aş fi vrut să iau legătura cu anumite persoane, m-aş fi descurcat singur.
Instanţa: Aţi fost condamnat în Franţa?
Dogaru: Am fost ridicat pentru furt auto.

Se face că plouă

Darie: Am fost la muzeu, n-am văzut tablourile. M-am uitat la obiecte din bronz şi la statuete.
Instanţa: Când v-aţi dus acolo?
Darie: Nu mai ţin minte.
Instanţa: De câte ori aţi vizitat muzeul?
Darie: Prima dată am fost întâmplător şi a doua oară am vrut să-i fac prietenei o surpriză.
Instanţa: Şi dvs. ce aţi înţeles?
Darie: Nu am înţeles nimic

Turnaţi de o fostă iubită geloasă

Cei trei hoţi au fost turnaţi de o femeie, Andreea Ivan, din Constanţa, fosta iubită a lui Mihai-Alexandru Bitu, pe care a cunoscut- o pe Facebook. Potrivit unor surse judiciare, ea este cea care i-a denunţat autorităţilor.

Fata a făcut-o din gelozie, după ce iubitul a părăsit-o pentru o altă femeie cu care trăia în Olanda. Andreea Ivan a dat anchetatorilor şi poze cu tablourile furate, pe care le-a descărcat din telefonul mobil al fostului iubit. Anterior jafului, cei trei au vizitat muzeul Kunsthal de mai multe ori, autorităţile având imagini cu aceştia.

Eugen Darie, zis Ginel, este susţinut pe internet şi primeşte ca dedicaţii manele interpretate de Florin Salam
 
evz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *