Timpul.md

Economie 30 Septembrie 2017 | 18:15

Iranul blochează schimburile petroliere cu regiunea Kurdistan din Irak

Iranul a interzis, până la noi ordine, transportul de produse petroliere din și către Kurdistanul irakian, ca răspuns la referendumul privind independența desfășurat în această săptămână de către regiunea autonomă a Irakului, potrivit unui anunț al media de stat iraniene, relatează sâmbătă AFP.

Toate companiile de transport și șoferii au primit ordin de a nu mai transporta produse petroliere rafinate între Iran și Kurdistanul vecin ''până la noi ordine'', informează site-ul televiziunii de stat Irib, citând o directivă a Ministerului Transporturilor. Directiva a fost adoptată miercuri, potrivit unei copii publicate vineri de către agenția de presă Tasnim.

Iranul este unul din principalii exportatori de petrol rafinat, utilizat drept carburant, către Kurdistanul irakian și volumul schimburilor în acest domeniu este de cinci miliarde de dolari pe an, potrivit Irib.

Kurdistanul este un producător și exportator de petrol brut, o resursă de care depinde în majoritate pentru bugetul său.

Iranul, care are o minoritate kurdă, s-a opus referendumului de independență organizat luni de către Erbil, temându-se de tendințe separatiste pe teritoriul său, după ce kurzii din Irak au votat masiv pentru independență. Teheranul a luat deja măsuri de retorsiune suspendând zborurile către Kurdistanul irakian.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus