Internațional

Israel: Prima femeie judecător la un tribunal islamic a depus jurământul

Hana Khatib, avocată din cadrul minorității arabe din Israel, originară din Tamra (nord), a devenit oficial judecător într-o ceremonie desfășurată la reședința prezidențială din Ierusalim.

"Această numire (…) este un succes pentru sistemul judiciar și pentru femei", a declarat ea, după ceremonie, pentru AFP.

Președintele israelian, Reuven Rivlin, care a găzduit ceremonia, a spus că speră ca această numire să fie un prim pas și că alte tribunale, inclusiv evreiești, să urmeze exemplul.

"Acest lucru reflectă schimbări pozitive în ce privește statutul femeilor", a spus Rivlin, exprimându-și speranța că numirea primei femei judecător religios va fi "prima dintr-o lungă serie, nu doar în cadrul comunității musulmane".

Ministra justiției, Ayelet Shaked, a fost de asemenea prezentă la ceremonie, la fel ca mulți deputați, precum și personalități arabe israeliene.

Președintele Curții Islamice Sharia, șeicul Abdel al-Hakim Samara, a salutat această decizie, afirmând că doamna Khatib va fi "prima dintr-o serie" de femei ce vor lucra în tribunale religioase.

În Israel, unde nu există separare între religie și stat, legile familiei — căsătoria, divorțul, moștenirea — sunt aplicate de tribunale religioase ale diferitelor comunități care compar în fața unor tribunale separate.

Statul evreu numără nouă tribunale islamice și 18 judecători, printre care Hana Khatib.

Femeile judecător în tribunale islamice sunt puțin numeroase în lume. Două femei exercită funcția de judecător al sharia în Autoritatea Palestiniană vecină.

Arabii israelieni, în marea lor majoritate musulmani, sunt descendenții palestinienilor rămași pe pământurile lor după înființarea statului Israel, în 1948. Ei reprezintă astăzi 17,5% din populație.

sursa: agerpres.ro  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *