Timpul.md

CSI / Rusia 16 Septembrie 2014 | 08:06

Israelul a renunțat să mai vândă armament Ucrainei din cauza Rusiei

Presa israeliană scrie că oficialii de la Tel Aviv ar fi blocat un proiect de contract de vânzare de armament israelian către Ucraina. Motivul este nemulțumirea Rusiei în această privință.

O delegaţie ucraineană a efectuat în aceste ultime săptămâni o vizită în Israel în vederea achiziţionării de material militar, în special avioane fără pilot, pentru a-l utiliza contra separatiştilor proruşi.

Iniţial, Ministerul israelian al Apărării şi-a dat acordul pentru a vinde Ucrainei avioane fără pilot produse de întreprinderea Aeronautics. Dar Ministerul de Externe, care trebuie să aprobe, de asemenea, orice export de armament, a recurs la veto în cazul acestei tranzacţii.

Ministerul de Externe a anunţat că această vânzare riscă să provoace nemulţumirea Rusiei şi să-l determine pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să deblocheze vânzările de arme către Siria şi Iran, ţări considerate drept inamice de către Israel.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat să ofere să ofere declaraţii pe marginea acestui caz. Israelul afişează o neutralitate prudentă în conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Această poziţie se explică prin teama de "capacităţile însemnate" ale Rusiei, a explicat recent pentru AFP un diplomat israelian.

"Mergem ca pe ouă deoarece Moscova are mijloace de a-şi exprima nemulţumirea furnizând, de exemplu, arme sofisticate Siriei sau consolidându-şi cooperarea în domeniul nuclear cu Iranul", a subliniat el.

sursa: mediafax.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus