Timpul.md

Internațional 14 Septembrie 2020 | 07:30

Israelul reimpune măsurile de izolare aproape TOTALĂ care au mai fost aplicate în primăvară. Isrealienii nu vor mai avea voie să iasă la o distanţă mai mare de 500 de metri de domiciliu, timp de trei săptămâni

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat duminică seară decizia guvernului său de a reimpune, timp de trei săptămâni, măsurile de izolare aproape totală care au mai fost aplicate în primăvară. În felul acesta se urmărește diminuarea noului val al îmbolnăvirilor de COVID-19 care în ultima săptămână a provocat în Israel o rată a mortalităţii printre cele mai ridicate din lume, consemnează Agerpres.

Israelul devine astfel prima ţară din rândul celor dezvoltate care instituie din nou izolarea pentru a frâna agravarea epidemiei de COVID-19.

După mai multe ore de dezbateri aprinse, guvernul condus de Netanyahu a votat în favoarea acestei decizii drastice, care va fi aplicată începând cu Anul Nou evreiesc, pe 18 septembrie, şi se va încheia pe 9 octombrie, odată cu sărbătoarea Tabernacolelor.

Începând de vinerea viitoare, israelienii nu vor mai avea voie să iasă la o distanţă mai mare de 500 de metri de domiciliu, spaţiile comerciale neesenţiale vor fi închise, inclusiv mall-urile, şi vor fi interzise întâlnirile cu mai mult de zece persoane, printre alte restricţii.

Şcolile vor fi de asemenea închise. Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv va rămâne însă deschis.

„Ştiu că aceste măsuri vor implica un preţ ridicat pentru noi toţi. Nu acestea sunt sărbătorile cu care ne-am obişnuit. Şi desigur că nu vom putea sărbători cu familiile noastre extinse”, a spus Netanyahu într-un mesaj televizat, cerând înţelegere din partea populaţiei în contextul în care în Israel începe o perioadă de vacanţe cu un şir de sărbători.

Criticat pentru modul în care a gestionat epidemia, Netanyahu a promis un pachet de măsuri economice pentru a sprijini companiile afectate de revenirea măsurilor de izolare.

Tot dumunică, un ministru ultraortodox a din Guvernul israelian a anunțat că demisionează, în semn de protest faţă de interzicerea rugăciunilor în timpul sărbătorilor evreieşti, măsură inclusă în restricţiile antiepidemice aflată la acel moment încă în discuţie.

Ţară cu circa 9,2 milioane de locuitori, Israelul a raportat duminică 1.037 de noi cazuri de COVID-19, după ce la începutul săptămânii numărul zilnic al acestora depăşise 4.000.

https://www.g4media.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus