Timpul Local

Istoria lalelelor

Un capitol important din istoria plantelor il ocupa lalelele. Povestea lor este plina de intrigi, inselatorie, furturi si inimi frante. Mai mult, desi Olanda se numeste tara lalelelor, aceste flori nu sunt originare de acolo si nici olandezii nu au fost primii din lume care le-au cultivat. Obsesia olandezilor pentru lalele a aparut destul de recent in istorie, dupa cum vom vedea in continuare.

Daca lalelele ar putea vorbi, ar avea multe lucruri interesante de povestit. Din pacate insa nu o pot face, astfel ca pare o misiune aproape imposibila trasarea istoriei lor, cu toate ca multi au incercat. Ce au putut istoricii sa stabileasca este ca lalelele au aparut pentru prima data acum sute de mii de ani intr-o zona-coridor care se intindea de-a lungul paralelei de 40 de grade latitudine, intre nordul Chinei si sudul Europei.

Lalelele sunt flori remarcabile, ele par sa aiba puterea de a captiva inimi, dar si de a le distruge. Este foarte cunoscuta obsesia olandezilor pentru lalele, dar ele au avut perioade in care „au fost la putere” si in alte tari. Prima data, acest lucru s-a intamplat in Turcia, in anii 1500, perioada in care exista Imperiul Otoman, condus de sultanul Suleiman I. Lalelele au devenit flori foarte cultivate si ingrijite pentru ca ii placeau foarte mult sultanului si anturajului sau. In timpul domniei turcului Ahmed al III-lea, se crede ca laleaua a fost ridicat la rangul de simbol al bogatiei si prestigiului, iar perioada respectiva s-a numit „Era Lalelelor”. Denumirea florii, de asemenea, vine dintr-un cuvant turcesc care inseamna „turban”.

In cea de-a doua jumatate a secolului al XVI-lea, vestea despre aceasta floare extraordinara a ajuns in Europa si, la un moment dat, cateva seminte de lalele i-au fost expediate prefectului Clusius, care ingrijea Gradinile Medicinale Regale din Praga. Acesta a fost momentul care a marcat sosirea lalelei in Europa.

Lalelele au fost initial o curiozitate si un hobby pentru oamenii foarte bogati. Fascinatia pentru aceste flori ale primaverii, mutatiile lor si misterul nemasurat le-au dat lalelelor o valoare din ce in ce mai mare. Multi si-au pierdut toata averea pe care o aveau, iar acest sfarsit tragic pentru ei i-a facut sa nu mai poata suferi floarea niciodata. Totusi, pentru multi altii mania lalelelor nu a avut niciun efect cand a venit vorba de aprecierea plantei in sine; ea a ramas in continuare o floare plina de gratie si frumusete, iar varietatile rare inca mai ating preturi ridicate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *